Det plingar till i Danny Jokiniemis dosa. En ny order har kommit in och snabbt tar han en korg och ger sig ut bland alla livsmedel som står uppradade på hyllorna och i kylar och frysar inne i Shopping.
Matbutik? Inne i Shopping? Jodå.
Det tar inte länge innan Danny Jokiniemi är tillbaka och snabbt packar han ner varorna i en påse, skriver ordernumret på påsen och bara några minuter senare är ett bud på plats för att hämta upp varorna för vidare leverans.
– Jag tycker det är ganska kul, särskilt när det kommer till att packa påsarna. Det är tillfredsställande, som ett litet mini-tetris i påsen, säger Danny Jokiinemi och skrattar.
I det som en gång var en butiksyta ligger det i dag en matbutik. 2021 blev det klart att Foodora Market, deras egna matbutik-koncept, skulle öppna i Luleå. Foodora ville gärna ligga centralt och Diös, som är den dominerande fastighetsaktören i Luleå, kunde erbjuda en lokal i Shopping. Danny Jokiniemi har jobbat där från starten, det har även butikschefen Simon Larsson.
De sju anställda har fått mer och mer att göra. Plingandet och ordrarna trillar in oftare och oftare.
– Oj, herregud. Det har varit en extrem utveckling jämfört med början. Det har varit kul att se. Om vi jämför nu med hur det var då är det en markant skillnad, säger Simon Larsson.
Det här är ingen butik du själv kan gå in i och välja dina varor. Din "matkorg" packar du i appen och det är Simon och Danny och deras kollegor som plockar ihop ordern. Därefter kör buden ut maten hem till beställaren inom 30 minuter men det går också att åka förbi själv och hämta upp påsarna.
Konceptet är en del av den nya handeln där kontakten med butiken sker digitalt, vanligtvis genom en app i telefonen. Foodora har i dag 19 fysiska butiker från Luleå i norr till Malmö i söder.
Vid vårt besök är Sofia Gunnmo, q-handelschef på Foodora, på plats i Luleåbutiken. Hon är nöjd över den centrala placeringen i Shopping och i dag finns det cirka 100 anställda i Luleå där de allra flesta är bud. I början var det mestadels personer mellan 25 och 30 som köpte livsmedel via deras butiker men Sofia Gunnmo ser att åldersspannet utökas och i takt med detta utökas även utbudet i butikerna.
Vissa gillar helt enkelt bekvämligheten men det finns även kunder som beställer hemifrån av andra skäl.
– Vi har en hel del kunder som av olika anledningar har svårt att ta sig ut. Det kan vara personer som inte trivs med att vara ute bland folk, det såg vi ökade väldigt mycket under pandemin, eller personer som av fysiska skäl tycker det är tufft. De är otroligt glada över att de får en spontanitet som inte fanns innan för köper du en leverans av många andra så har du ibland en leveranstid på flera dagar, säger Sofia Gunnmo.
Butiken är inte upplagd på samma sätt som en vanlig butik där det klassiska är att mjölken finns längst in för att kunderna ska plocka på sig varor på vägen, nej, här ligger storsäljarna närmast utlämningsplatsen.
– Det är byggt för att det ska gå snabbt och smidigt, säger Sofia Gunnmo.
Simon Larsson vill utöka sortimentet med en lokal specialité.
– Palt borde vi ta in. Det hade vi nog sålt en hel del av, säger han.
Buden, eller riders som de också kallas, kommer in till butiken och hämtar påsarna med livsmedel genom en sidodörr till Shopping som ligger på innergården mot Kungsgatan. De får en avisering i sin mobil och ett ordernummer samt en adress dit varorna ska levereras. Michael har jobbat som rider i Luleå i cirka ett år och han trivs med sitt jobb. Oftast är det hämtmat som han kör hem, men då och då är det vanliga livsmedel från Shoppingbutiken.
– Inte varje dag men jag är här kanske fem gånger i veckan, säger Michael när vi växlar några ord innan han lämnar för att leverera påsarna.
Att det är få som vet att Foodora faktiskt har en fysisk matbutik i Luleå har Simon Larsson upplevt själv.
– Jo, så har det varit många gånger, de har ingen aning om att det finns en butik. De har sett bilarna och att det körs ut mat men inte att det finns en butik, säger han.
En vanlig vardag mitt på dagen kommer det in beställningar lite då och då men senare på dagen och framför allt på helgerna är det betydligt mer aktivitet.
– När vi kommer hit är det bara ta en dosa och vänta på att det ska plinga, sedan är det bara köra. Ibland är det ett konstant plingande, då är det bara slå av ljudet, stoppa in hörlurar och köra på tills det är slut på ordrar, säger Danny Jokiniemi.
Är det ett stressigt jobb?
– I början tyckte jag att det var lite stressigt när man inte var van var alla grejer fanns, då stod man och funderade men nu kan jag gå med ögonbindel och plocka varorna.
Han går med raska steg mellan hyllorna, småjoggar nästan. Den dagliga motionen får han med råge och via hans stegräknare märker han att allt fler beställer.
– Jag snittar 14-15 000 steg per dag när det är mycket ordrar, säger Danny Jokiniemi och fortsätter:
– Jag tror det är därför jag håller mig smal också (skratt). För när man jobbar här så handlar man ganska mycket gott också.
Tidigare har Gina Tricot använt utrymmet till butiksyta. Den aktuella lokalen ligger en halvtrappa ner från markplan och har ingen öppning in mot Shopping. Det bär möjligen ett visst spår av ironi att Shopping, som utarmats på butiker delvis på grund av näthandel, nu rymmer en butik som enbart fokuserar på just näthandel.
Men gallerian är i förändring och vissa lokaler har de senaste åren gjorts om till kontor, bland annat.
– När man ser över och konverterar ytor och utvecklar fastigheter kan det uppstå den här typen av "döda" ytor som inte lämpar sig för den publika besökaren. Då är det bra om vi kan omvandla ytorna till andra verksamheter. Det är bättre att vi kan nyttja dem i stället för att de blir tomställda. För oss tillför det en hyresgäst och vi kunde fylla ett behov för dem, säger Johan Lång, affärschef vid fastighetsägaren Diös.
Inne i butiken blir det stiltje ett tag innan nästa order kommer för Danny Jokiniemi. Det är en liten order som går snabbt att plocka ihop och som innehåller mestadels godis och läsk.
För även om utbudet ökats på efter hand är storsäljarna fortfarande godsakerna.
– Pepsi, Coca cola – och chips så klart, säger Danny Jokiniemi.