Fokus på IT i glesbygd
Ett nytt centrum bildas vid LTU i samarbete med Umeå universitet. Forskarna ska ge svar på vad som främjar innovationssystem utanför storstäderna.
KUNSKAP FÖR BESLUTSFATTARE. Professor Håkan Ylinenpää vid LTU säger att syftet med det nya centrumet är att ge politiker och andra beslutsfattare bättre kunskaper om innovationssystem.
Foto: Andreas Wälitalo
Biltestverksamheten är exempelvis intressant för forskarna att studera. Utvecklingen inom e-hälsa och e-lärande är andra områden som bygger på att man använder modern kommunikationsteknologi. En intressant frågeställning är om man i Norrbottens inland ska satsa på att ta fram något helt nytt eller om man ska bli duktig på att kopiera något som någon annan redan har gjort, och göra det bättre. Politikerna behöver bättre kunskaper om detta för att kunna satsa pengarna där de gör mest nytta.- Det gäller att utveckla politiska instrument och stödformer som gör att investeringarna blir effektivare. Forskningen om innovationssystem har hittills varit fokuserad på förhållandena i storstäderna. - Det har varit en väldig fokusering på urbana miljöer. Jag tror att det var en av anledningarna till att vi var en av vinnarna, säger Håkan Ylinenpää.Chans till mera pengar
Han räknar med att ett 20-tal forskare kommer att vara engagerade i CIIR:s verksamhet. Just nu pågår arbetet med att fördela ansvaret för olika arbetsområden på deltagarna som kommer från fyra forskningsämnen och flera centrumbildningar. Efter tre år ska verksamheten utvärderas. Om resultaten bedöms som bra kan Vinnova förlänga finansieringen med tre år.
Centre for Inter-organizational Innovation Research (CIIR):Total budget: 18 miljoner under tre år; 9 miljoner från Vinnova, 9 miljoner från regionala aktörer.Deltagare: LTU - entreprenörskap, LTU - funktionella produkter, Informatik - Umeå universitet, handelshögskolan i Umeå, Cerum, CDT, Eislab/Esis och Process-IT Innovations.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!