FN-veckan på Tuna: "Det är vi unga som är framtiden"

Att få vara sig själv och ta hand om jorden. Det var två viktiga frågor som eleverna på Tunaskolan jobbade med under FN-veckan.

Vera Demby, Liv Nilsson, Ebba Viklund Riström Julia Rönnbäck och Soleil Ntahondi valde att jobba med musik under FN-veckan på Tunaskolan.

Vera Demby, Liv Nilsson, Ebba Viklund Riström Julia Rönnbäck och Soleil Ntahondi valde att jobba med musik under FN-veckan på Tunaskolan.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2021-10-29 16:06

Den gångna veckan blev inte som en vanlig vecka för eleverna i årskurs 4–7 på Tunaskolan i Luleå. Från onsdag till fredag handlade allt om att uppmärksamma FN och de mänskliga rättigheterna. 

– Förutom de teoretiska passen har vi haft olika praktiska verkstäder där eleverna har fått jobba med bland annat teater, dikter, musik och film, berättar Lizette Råberg, musik- och SO-lärare. 

Medarbetare från Filmpool Nord har varit på plats och hjälpt till, likaså skådespelare från Norrbottensteatern.

– Eleverna har också fått prova på att ha idrott på olika villkor, till exempel bara med en arm, för att få känna hur det är.

De som valde musik har fokuserat på två låtar som kändes aktuella. De har först pratat om texten och sedan spelat och sjungit dem. Den ena var "Born this way" med Lady Gaga, den andra Nickelbacks "We all stand together".

– Låtarna handlar om att man ska få vara sig själv och att man ska ta hand om världen. Jag tycker det har varit väldigt roligt, säger Vera Demby som sjöng och spelade trummor.

– Jag tycker det är viktigt med de globala målen till 2030. Det är vi unga som växer upp som är samhället i framtiden och vi behöver veta vad vi ska jobba för. Både när det gäller miljön och hur människor vi ska vara mot varandra, säger Julia Rönnbäck efter sitt sångsolo.

Nelly Berggren ingick i en grupp som har jobbat med ord på olika språk.

– Vi har gjort ett träd av löv med olika ord som ska beröra, berättar hon.

Trädet är nu uppsatt i skolkorridoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!