Sveriges ornitologiska förening, SOF, kritiserar att några av Sveriges mest kända och betydelsefulla fågelområden pekas ut som riksintresseområden för vindkraft; Ottenby naturreservat på södra Öland, våtmarksområdet Kvismaren i Örebro län där tusentals gäss, tranor och änder rastar under flyttningen på hösten och Norra Midsjöbanken, där en betydande del av Europas och västra Rysslands population av alfåglar övervintrar.
Energimyndighetens förslag är illa genomtänkt, anser SOF. Vindkraften borde styras till områden som redan är påverkade av människan menar SOF; produktionsskogar, urbana miljöer, längs motorvägar och i jordbrukslandskapet som redan är hårt exploaterat.
Naturvårdsverket anser att förslaget innebär stora målkonflikter med naturvård och friluftsliv. Natura 2000-områden liksom befintliga och planerade naturreservat borde undantas. Fågelskyddsområden ska inte heller komma ifråga för vindkraftsexploatering, anser Naturvårdsverket.
Världsarv i blåsväder
Riksantikvarieämbetet invänder mot att två världsarv pekas ut som riksintresseområden för vindbruk; södra Ölands odlingslandskap och Tanum med sina hällristningar från bronsåldern. Det är inte förenligt med världsarvskonventionen som Sverige har skrivit på, anser Riksantikvarieämbetet.
Boverket anser att det inte behövs några nya riksintresseområden för att uppnå samhällets mål för vindbruket. Kommunerna har redan i sina översiktsplaner skapat utrymme för mer än de 30 terawattimmar vindkraft som riksdagen har beslutat om.
Branschorganisationen Svensk vindenergi anser att naturreservat och kulturreservat inte ska tas med som riksintresseområden för vindbruk. Det motiveras med att riksintresset kan förlora i betydelse om det omfattar direkt olämpliga områden.
Inget veto för kommunerna
Svensk vindenergi varnar för att projektörer kan lida ekonomisk skada, om befintliga riksintresseområden för vindbruk tas bort vid revideringen. Branschorganisationen tycker inte att kommunerna ska kunna lägga in veto mot vindkraftsprojekt i de områden som pekats ut som riksintresse för vindbruk.
Svensk Energi, elbranschens organisation, anser att vindkarteringen bör kompletteras med de analyser som enskilda exploatörer har gjort. Två av Energimyndighetens kriterier bör tas bort eller ändras enligt Svensk Energi. Det gäller buffertzonen om minst 800 meter till spridd bebyggelse och att riksintresseområden ska ligga högst 15 kilometer ifrån ett region- eller stomnät.