Förra vintersäsongen hade Kallis Luleå sin vak och bastu på Gültzauudden men även om det är en naturskön och central plats hade placeringen flera nackdelar. Långgrundheten gör att vaken måste ut en bit på isen och det i sin tur skapade bekymmer för närheten till bastun, inte minst när det blev blött på isen under vårvintern.
Därför ville föreningen flytta sin verksamhet och valet föll på Oscarsvarv där det blir djupare snbbare.
– Det är en mycket bättre plats. Det är en bättre strand och vi kan ha isvaken närmare land så att den kommer kunna användas även under förfallstiden som kommer snart, säger Pontus Wikström, ordförande i Kallis Luleå.
Flytten har även inneburit andra fördelar.
– Vi tror att det också är färre vedtjuvar än på Udden. Tidigare låg bastun nära en kommunal grillplats och när det var slut ved i kommunens låda gick man och tog ved av oss. Det verkar inte vara lika vanligt förekommande nu.
Den nya placeringen betyder även att fler nyfikna kommer fram och spanar in vad som händer och för att se hur det fungerar. Men exakt hur många som använder kallbadet på Varvet vet Kallis Luleå inte eftersom det inte krävs någon bokning av själva vaken.
I den bokningsbara bastun finns det sedan en tid tillbaka en räknare i dörren som ska ge en uppskattning av hur många personer som använder bastun men långt ifrån alla vinterbadare bastar i samband med badet.
– Vi ska försöka få en sådan räknare placerad så att den på något sätt mäter hur många som går ner i isvaken också, säger Pontus Wikström.
Att vaken är ganska välanvänd vet klubben och antalet medlemmar har ökat denna vinter.
– Nog är det säkert 50 om dagen på helgerna som badar. Bastun är ofta fullbokat från 10 till 18 och det ryms 6 personer i varje slot och sedan är det säkert lika många som badar men inte bastar, säger Pontus Wikström.
Föreningen har tidigare tilldelats 500 000 kronor till detta av kultur- och fritidsnämnden för att göra en förstudie för att utreda möjligheten till ett kallbadhus i Luleå. Nu tar arbetet fart.
– I slutet av april kommer vi åka ner till Skåne och Blekinge för att titta på fem olika kallbadhus och träffa representanter hos dem för att förstå på vilket sätt vi kan göra ett kallbadhus här i Luleå. Det blir några från föreningen men även några från Luleå kommun som åker ner, säger Pontus Wikström.