Flytande fiskkrog och seniorboende

Om studenterna fick bestämma skulle Södra hamn i Luleå bli en plats full av liv och aktivitet.  På måndagen presenterade fem grupper blivande civilekonomer sina affärsidéer för området.  En flytande krog med fisk och skaldjur som specialitet var en av affärsidéerna.

FISKRESTAURANG. Oscar Bäverstam, Rickard Hannu, Annelie Rafter och Anna Lantz vill ha en hamnkrog i södra hamn.

FISKRESTAURANG. Oscar Bäverstam, Rickard Hannu, Annelie Rafter och Anna Lantz vill ha en hamnkrog i södra hamn.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2008-06-03 06:00
Att Luleå södra hamn är i desperat behov av en omfattande upprustning är de flesta överens om, till och med politikerna som styr kommunen. Pengar finns avsatta för att under de närmaste åren fräscha upp Södra hamnplan. Frågan är bara vad området ska fyllas med för slags verksamhet. Den frågan har fem grupper med blivande civilekonomer på Luleå tekniska universitet delvis svarat på under en kurs som på måndagen avslutades med projektpresentationer. Hamnkrog
Tidigare årskullar har bland annat fått i uppgift att ta fram liknande idéer för Haparanda, Storheden och för de tre grannkommunerna Pajala, Övertorneå och Överkalix och i år var det alltså Södra hamn i Luleå som eleverna fick sätta tänderna i. Gruppen med Oscar Bäverstam, Stockholm, Rickard Hannu, Kiruna, Annelie Rafter, Stockholm och Anna Lantz, Åhus, fastnade för idén att starta en hamnkrog i vattnet utanför Tuttifrutti-husen. - Det ska vara en lite lyxigare krog med plats för 50 gäster som ligger fast förankrad vid kajen, berättar Rickard Hannu. Takkafé
Studenterna har tänkt sig att restaurangen ska var byggd i samma stil som Tuttifrutti-husen och att det ska finnas en kafédel på taket till restaurangen som ska hålla öppet på sommaren. - Det blir ett marint tema med fisk och skaldjur på menyn och strikt inredning med rostfria inslag och runda fönster, säger Annelie Rafter. Gruppen har räknat ut att ett banklån på 5,5 miljoner kronor måste tas för att köpa och inreda båten. - Vi räknar med att intäkterna ska bli cirka 4,2 miljoner kronor det första året, berättar Oscar Bäverstam. Cirka 10-11 anställda ska sköta verksamheten på krogen med assistans av några sommarjobbare som serverar glass och sköter caféet på sommaren. Konstigt
Studenterna tycker att det är lite konstigt att det inte finns en renodlad fiskrestaurang i en stad som Luleå. - I de flesta andra städer som ligger vid vattnet går det att hitta fiskkrogar. Luleå utnyttjar inte sitt läge, säger Anna Lantz. Affärsidén och affärsplanen för den tänkta krogen är detaljerad och studenterna har också räknat med kostnader för exempelvis marknadsföring. - Vi har till och med tagit fram en meny och en drinklista, berättar Rafter. Hela kvartetten tycker att det nu avslutade projektet varit givande och roligt. - Vi har sammanställt det vi lärde oss under fyra andra kurser som vi läste i fjol, säger
Bäverstam. Enkät
Eleverna har också gjort en enkät som visar att det finns ett intresse bland Luleåborna för en restaurang som serverar fisk och skaldjur. - Vi tror att det här skulle kunna fungera i verkligheten men den som ska driva krogen måste ha driv. Läraren Håkan Perzon berättar att kursen handlar om att studenterna ska lära sig att integrera allt de tidigare läst i ämnet företagsekonomi. - Det här är ett väldigt konkret arbete och kravet vi ställer är att man ska kunna gå till banken med de här projekten, säger han. Fotnot: Övriga affärsidéer var seniorboendet Solskensbacken som skulle ligga i backen vid gamla bryggeriet, turbåtscentralen Färjeläget samt två förslag till saluhallar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om