Minst fem kvadratmeter per person är kravet. Hårt tryck har dock tvingat Migrationsverket till "förtätning" i vissa anläggningar.
Det är fullt, säger kommunerna, så via direktupphandlingar beviljar Migrationsverket nu tillfälliga boenden i vandrarhem, hotell och militärförläggningar, på små orter. Nyligen genomförde verket ännu en upphandling.
– Det skulle inte förvåna om det blir fler, det är bara titta sig omkring i världen, säger upphandlaren Ola Andersson.
Under Kurirens besök i ett asylboende i Boden söker människor upp oss. En man från krigets Syrien berättar att han kom ensam, hustrun och övriga i familjen kom bara en bit.
– Min kropp är här, inte tankarna.
I ett av rummen bor JamaalTaher Mohammed, hustrun Ikran och deras ettårige son.
– Varenda person har en egen åsikt om hur det är här. Det är bra, men mycket små rum. Pojken kan inte leka och det är problem med toaletter, många ska ha dem. Och det är samma mat till små barn och gamla, säger JamaalTaher Mohammed.
Kuriren stoppades från att besöka rummen. En person från Pionjären, med ansvar för boendet för A8 Älvbrinkens räkning, uppger att minsta rummen är tolv kvadratmeter. JamaalTaher Mohammed upplever dem mindre. En person säger att två till fyra personer bor i små rum. Två personer per rum, säger däremot Pionjären.
En rad boenden i Boden har hört till Försvaret. I ett hus, med större rum längs en korridor, bor fem-sex personer per rum. Kuriren har besökt rummen.
För sex personer i samma rum, inklusive mat, kan hyresvärdar i Sverige få in upp emot 2.100 kronor per dygn, har Kuriren räknat fram.
I färska upphandlingar har Göran Simu, involverad i asylboenden i Övertorneå och Pajala, haft framgångar.
En affär som andra, anser han.
– Nu kommer tvåtusen per vecka till Sverige. Det motsvarar tolv-tretton Hotell Tornedalia. Migrationsverket kan inte lämna människor på gatan utan vänder sig till privata aktörer. Vi är ansvariga för respektive bolag och jobbar för bolagens bästa. Vi ger ett pris som vilken affär som helst. Det är rader av krav vi ska leva upp till, säger Simu.
En rad aktörer diskvalificerades från att öppna asylboenden. Bodens BK Fotboll och Gotterian, campingen i Övertorneå, uppfyllde inte det ekonomiska kravet.
Hotell Gästis i Jokkmokk kunde inte redovisa bolagets förhållanden. Även Finnmyrten AB, skolan i Juoksengi, diskades.
Hur ser Migrationsverket på att företag tjänar pengar på akutläget?
– Vi har ingen uppfattning, säger Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef i Migrationsverket. Han pekar på situationen ute i världen, främst med kriget i Syrien, och arbetet för att "ge människor tak över huvet medan deras ärenden prövas", som han uttrycker det.
Klarar Migrationsverket uppdraget?
– Det är en ansträngd situation, vi har inte kastat in handduken.