Tisdagens besked om att Norwegian ställer in alla flyg kom som en riktig kalldusch för besöksnäringen.
– Vi hade många gäster inbokade med dem i vinter, nu kan de inte komma hit. Kranen är stängd, säger Göran Widén och tillägger att man försökt förbereda allt man kan utifrån gissningar om vilka restriktioner som kan komma då smittspridningen inte verkar ge med sig.
Delägaren i Brändö Konferens och Fritidsby AB sammanfattar:
– Det kostar på varje dag. Vi hårdpermitterar i november. Men vad händer i december, frågar han sig.
Att ha några enstaka grupper inbokade någon dag per vecka räcker inte i längden – och värre blir det när besökare inte kan ta sig till Luleå.
– Vi är fortfarande fullbokade jul, nyår och däromkring, säger han medveten om att åtskilliga avbokningar är att vänta i och med beskedet från flygbolaget.
Majoriteten av deras utländska besökarna är britter.
– De har hårda restriktioner och tvingas i karantän när de kommer hem, säger han och noterar att höstens sista gäster tvingades till det.
Enligt delägaren försöker företaget hitta nya ben att stå på – som catering och företagsjulklappar med egenproducerade delikatesser.
De nya statliga stödåtgärderna hyllas även av företagaren.
– Vi vill överleva. Tack vare det har vi kvar samma nio medarbetare som i våras. Nu hoppas vi på vaccin, säger han och tillägger att pengarna gör att man vågar vara lite kyliga ett tag till.
Ovissheten är stor – och Göran Widén döljer inte att det ser mörkt ut den närmaste tiden.
– Statliga stödet är ett plåster, men det måste vända! Vi har försöker anpassa oss så gott det går, säger han och pekar på att företaget trots det måste få inkomster för att betala halva lönekostnaden.
För att försöka få verksamheten att gå ihop har Brändögruppen anpassat utbud och verksamheter. Till exempel riktades marknadsföringen inför sommaren på inhemska besökare.
– Sommaren och hösten blev till slut ok, summerar Widén som också skulle vilja se stödåtgärder från kommunen sida. Han pekar på att miljoner sparats på inställda konferenser, tjänsteresor och skolmat.
Han efterlyser ett utanför boxen-tänk från makthavarnas sida. Att man går in för att gynna lokala företag när man exempelvis köper in julklappar, trots att det är dyrare. Dessutom manar han kommunen och stora aktörer att tänka lite mer på inköp/satsningar även ska komma landsbygdens företag till gagn.