"Viktigt sätta ihop enheter till samlad förmåga"

Det är 14 nationer som deltar i den internationella flygövningen ACE 23 som genomförs i bland annat Norrbotten. "Det är en viktig övning då vi får chansen att sätta ihop väldigt stora enheter till en samlad förmåga", säger flygvapenchefen Jonas Wikman.

Övningen pågår i tre övningsområden. Förutom i Sverige även i Finland och Norge.

Övningen pågår i tre övningsområden. Förutom i Sverige även i Finland och Norge.

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Luleå2023-05-30 17:10

Med ett öronbedövande dån lyfter stridsflygplanen från Norrbottens flygflottilj. Fram till den 9 juni pågår flygövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) 2023 med stridsflygplan från 13 deltagande nationer, däribland USA. Även Canada deltar men med tankerflygplan och Nato med AWACS, som är ett luftburet stridslednings- och luftbevakningssystem. 

– Det här året är ACE-övningen kanske viktigare än tidigare. Efter Rysslands invasion av Ukraina är situationen i Europa sämre än tidigare och det gör att en sådan här övning blir viktigare, säger överste Carl-Fredrik Edström, chef Norrbottens flygflottilj.

– Syftet är att vi tillsammans ska öva och utveckla varandra och se hur vi kan komplettera varandra. Vi vill ha en komplex övning som utgår från flera olika baser för det är realistiskt men det gör det också svårt, säger major Daniel Jannerstad som är planeringsansvarig.

Det här är sjätte flygövningen som hittills genomförts vartannat år. Cirka 120 stridsflygplan och cirka 2 700 personer deltar den här gången. Schweiz är ett av de deltagande länderna med sina med sex stridsflygplan.

– Det här är en extremt viktig flygövning då vi inte har en sådan här omgivning i Schweiz. Här är övningsområdet omkring fyra gånger det luftrum som vi har och det ger utmärkta möjligheter att träna stora övningar. Det här är det enda luftrummet i Europa som ger möjlighet för det. Det är bara här vi kan träna sådana här komplexa övningar tillsammans med våra allierade, säger överstelöjtnant Bernhard Kocher.

Övningen utgår från ett scenario med en anfallande och en försvarande part i ett övningsområde som i Sverige sträcker sig från Norrbotten till norra Jämtland.    

– Det är en realtidsbild hur omvärlden ser ut och vilka hot vi tror vi kommer att möta och därmed vad vi tror att vi måste vara duktiga på. Allt med syfte att kunna samarbeta och planera mot det för att visa att vi kan det i ett avskräckande syfte. I vanliga fall är vi två divisioner på den här basen som över, men nu är vi uppe i 14 gånger mer och det ökar komplexiteten, säger Daniel Jennerstad. 

– Den här övningen är viktigt för alla våra unga piloter men även för oss att tillsammans med andra nationer kunna samarbeta i komplexa scenarior, säger flottiljchef Carl-Fredrik Edström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!