Flyget stoppades i Luleå

På torsdagen stängdes flygplatsen i Luleå. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger flygplatschef Lars Soini.

FAST I LULEÅ. Inga-Lill Lindqvist och Stene Pettersson från Arvidsjaur drabbades av torsdagskvällens många inställda flyg från  Luleå. Det var krånglande landningsljus som slog ut flygtrafiken.

FAST I LULEÅ. Inga-Lill Lindqvist och Stene Pettersson från Arvidsjaur drabbades av torsdagskvällens många inställda flyg från Luleå. Det var krånglande landningsljus som slog ut flygtrafiken.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2014-03-13 20:30

Det var vid en rutinkontroll tidigt på torsdagsmorgonen som det upptäcktes att bara 50 procent av ljusen längs den 3.350 meter långa landningsbanan var i funktion.

Så länge det var dagsljus påverkades varken den civila eller militära flygtrafiken, men när mörkret föll tvingades flygplatschefen Lars Soini på F21 att ta ett drastiskt beslut.

– Säkerheten för flygtrafikanterna är det absolut viktigaste. Därför har jag tagit beslut att stänga flygplatsen under dygnets mörka timmar, förklarar Soini.

Felsökning pågår

F21 skulle under torsdagskvällen ha deltagit i den internationella militärövningen Cold response i Nordnorge, men tvingades lämna återbud.

Beslutet att stänga flygplatsen utlöste en febril aktivitet bland de bolagen som trafikerar sträckan Luleå-Stockholm.

SAS valde att bussa sina kvällspassagerare till Skellefteå flygplats för vidare färd till Arlanda.

Norwegian ställde in sina avgångar. Stene Pettersson och Inga-Lill Lindqvist från Arvidsjaur var två som fick övernatta i Luleå.

– Vi har blivit lovade hotellrum och fått biljetter till ett av de första planen i morgon. Det här är inte det värsta som kunde ha inträffat. Jag tycker att personalen har skött sig bra, sade Inga-Lill Lindqvist.

”Otroligt dåligt”

Lika förstående var inte skidtränaren Magnus Ingesson som fick skjuta på sin resa till Falun.

– Det här är otroligt dåligt. Jag kan inte fatta att försvaret inte har ett reservsystem, utbrast Charlotte Kallas personliga tränare.

Totalt fick närmare ett 10-tal avgångar från Luleå ställas in. Flygen norrut från Arlanda har omdirigerats till Skellefteå, där passagerare transporteras vidare med bussar till Luleå.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen meddelade F21 att flygplatsen åter hade öppnats. Efter 13 timmars sökande hade det förargliga kabelfelet upptäckts.

– Vi kommer att starta en utredning för att se till att detta inte ska hända i framtiden, säger flygplatschef Lars Soini.

Flygtrafiken kommer att återupptas under fredagen, men exakt när är ännu oklart. SAS har valt att ställa in morgonens två första avgångar (klockan 06.00 respektive 06.25).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om