– Teknikens Hus är med i ett treårigt EU-projekt kallat Engineer som vi nu är i slutet av, berättar chefen för Teknikens Hus skola och utbildning David Broström. Projektet- för målgruppen lärare och skolklasser- syftar till att deltagarna ska prova på att "jobba" som ingenjörer. Det är nu en liten del av det projektet som Teknikens Hus själva byggt upp som handlar om att utifrån enkla pappersflygplan som man får vika själv inspireras att tänka problemlösande och utvecklande.
– Enkelt kan man tycka om att vika flygplan men man får en ny insikt när man ser såna som kan sitta i timmar och vika och förfina sina modeller utifrån olika utmaningar,säger David Broström.
Ska planet gå fort eller är ambitionen att det ska flyga långt eller kunna flyga på ett visst sätt? Det är utmaningskriterierna. Och när Kuriren besökte Teknikens Hus så var klurandet, vikandet och testandet i full gång.
– Det här är en jättehit, säger en glad David Broström och duckar lite snabbt när ett pappersplan kommer farande över huvudet på honom.
Bland besökarna finns en mormor och morfar, Ulla-Britt och Christer Larsson från Kalix, som lånat sina bägge barnbarn Arvid och Oskar Eriksson 11 och nio år från Luleå, en av sportlovsdagarna.
– Vi ska luncha och gå på bio också, berättar mormor Ulla-Britt medan morfar Christer, gammal matte och NO-lärare tävlar mot dottersönerna om vem som kan få högsta hastighet i meter per sekund på den uppbyggda banan.
– Det här är bra, säger Christer Larsson om aktiviteten som får deltagarna att tänka utvecklande.
– När jag skulle lära mina elevern acceleration så tände dom inte på det. Jag såg hemma mina barn som lekte med bilar som kom upp i höga farter. Jag röjde golvet i en fysiksal och så fick eleverna mäta tid med de här bilarna och det var ett enkelt och roligt sätt att få dem att förstå, säger Christer Larsson.
Flygplansaktiviteten kommer att finnas kvar även en tid efter att sportlovet är slut. I övrigt så kan besökarna under lovet bygga egna robotar och egna farkoster med återvunnet material med mera.