Flodkräfta fångad i fjärden

Den vanliga synen vid vittjning brukar vara ett gäng abborrar. I lördags bjöds Joakim Nyström på en överraskning.
- Där låg en flodkräfta, säger han.

FÖRVÅNAD. Att en flodkräfta skulle ligga i mjärden förvånade både Joakim Nyström och dottern Johanna.

FÖRVÅNAD. Att en flodkräfta skulle ligga i mjärden förvånade både Joakim Nyström och dottern Johanna.

Foto: Privat

Luleå2012-09-04 06:00

Ja, i vattnet nedanför Trollnäs på Bergnäset i Luleå ligger Joakim Nyströms mjärde. Att den i lördags skulle gästas av en 12 centimeter lång flodkräfta kom som en chock.

- Jag blev jätteförvånad, jag har hört att den är utdöd, säger han.

Trots hans förvåning är det inte första gången han fångar en kräfta i Luleås stadsfjärd. För tio år sedan tog två flodkräftor plats i mjärden. Lördagens fångst övertygar Joakim Nyström om att händelsen för tio år sedan inte var det han hela tiden har trott: ett skämt.

- Då var mjärden fastknuten i bryggan och fångsten sammanföll med kräftpremiären. Jag var helt säker på att det var grannen som spelade mig ett spratt men han har alltid nekat i sten. "Jo tjenare hörru" har jag tänkt när han sagt att han inte är skyldig, skrattar han.

Pestbärande kräftor
Lördagens upptäckt försäkrade alltså Joakim Nyström om att flodkräftor finns i Stadsfjärden.

- Jag blev så exalterad och ville såklart berätta för vännerna. Hur ska jag få dem att tro mig? tänkte jag. Då kom jag på idén om att fota kräftan så att Bergnäsbron också syns i bild.

Kräftan har förvarats i garaget men släpptes tillbaka på söndagen. Joakim Nyströms teori är att någon har fiskat i Råneå och sedan släppt ut kräftorna i Luleälven varpå ett bestånd har bildats.

Dan Blomkvist på länsstyrelsen är inne på samma linje.

- Det är sannolikt. Kräftor är en lätt organism att fånga och transportera, men det är både olagligt och olämpligt att flytta djuren mellan vatten. Signalkräftor kan förstöra de flodkräftor vi har här uppe.

Han berättar att det är ett problem som har spridits i södra Sverige.

- Där tar man signalkräftor och flyttar till nya vatten. Men flodkräftan kan drabbas av kräftpest då pestbärande signalkräftor bär med sig en parasit som går genom kräftskalet. Än så länge har vi varit förskonade här uppe men det är bekymmersamt och vi ser allvarligt på det här.

Förflyttning

Fisk får inte planteras ut utan tillstånd. Fisk får heller inte flyttas från ett vatten till ett annat.

Fisk får inte heller planteras ut eller flyttas om åtgärden kan medföra spridning av olämpliga arter eller stammar av fisk eller smittsamma sjukdomar.

Kräftpest

Kräftpest är en sjukdom som bara drabbar sötvattenkräftor. Det är en parasitisk svampinfektion som sprids med sporer mellan kräftorna.

Både signalkräfta och flodkräfta infekteras, men signalkräftan har större motståndskraft och dör oftast inte, utan är bara smittbärare.

En drabbad flodkräfta dör däremot snabbt efter det att den har blivit infekterad och beståndet slås ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om