Flera politiska avhopp efter valet

Sedan valet har 134 politiker i Norrbotten lämnat sina kommunfullmäktigeplatser. "Jag tror att var sak har sin tid", säger Madelene Hansson, numera rektor på Sunderby folkhögskola.

Jobbet gick före. Madelene Hansson fick nytt jobb som rektor. Tidsbristen gjorde att hon då tackade för sig i politiken, åtminstone för den här gången.

Jobbet gick före. Madelene Hansson fick nytt jobb som rektor. Tidsbristen gjorde att hon då tackade för sig i politiken, åtminstone för den här gången.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-12-21 07:00

Politiskt aktiv har hon varit sedan hon var 14 år. Till valet 2014 återfanns hon på plats 35 på Socialdemokraternas valsedel i Luleå. När väljarna sagt sitt hamnade hon på en av de första ersättarplatserna.

– Det var perfekt för mig, en möjlighet att bli varm i kläderna.

Hon berättar vidare att politiken alltid varit en naturlig del av hennes liv.

– Jag har gått in och ur politiken beroende på var jag befunnit mig i livet, säger hon och betonar att engagemang är viktigt.

Redan före valet hade hon skaffat sig viss erfarenhet från det politiska arbetet på kommunal nivå.

– Jag började med fritidsnämnden, efter valet blev det stadsbyggnadsnämnden.

Madelene Hansson beskriver tiden som kommunpolitiker som givande.

– Hade det inte varit för arbete, familj och att övriga fritidsintressen fyllde upp tiden hade jag absolut fortsatt att vara politiskt aktiv, säger hon och pekar på det positiva i att få vara med och påverka.

Tidsbristen fick henne att lämna nämnden.

När hon sedan erbjöds rektorstjänsten väcktes tanken på om det var dags att även lämna kommunfullmäktigeuppdraget.

I oktober 2016 blev det ett faktum.

– Jag trivdes så otroligt bra på mitt förra arbete så det var inget lätt val. Men när jag väl hade bestämt mig var det självklart att gå in helhjärtat i det nya uppdraget som jag visste skulle vara krävande.

Hon beskriver utmaningen som rolig, spännande och givande.

– Jag ångrar det inte en sekund.

Har du råkat ut för kommentarer typ "lilla flicka"?

– Inte i den här tjänsten. Visst har jag fått frågan kring min ålder, men det har jag inte upplevt som något negativt utan att frågan ställts mer av nyfikenhet. Jag har nog varit väldigt förskonad från att bli klappad på huvudet, säger den numera 37 åriga före detta politikern.

Det känns som att många unga i dag väljer yrkeskarriären före ett liv som politiker?

– Oj, vad svårt. Jag tror det är både och. Många får båda delarna att fungera. Däremot fungerade det inte för mig med en helt ny arbetsplats och ett helt nytt jobb, säger hon och erkänner att hon fått sålla bland fritidsintressen och uppdrag för att känna sig tillräcklig.

– Rent krasst blir det en prioritering på arbetet, däremot reflekterade jag inte på att jag skulle göra karriär i stället för att hålla på med politik.

Räknar du med att göra comeback i politiken?

– Absolut. Jag tror det ger mig och mina politiska uppdrag gott att få andra input.

stina.spetth@norrbottensmedia.se

Avhopp:

Antal avhopp per kommun fram till 29 november 2017:

Arjeplog 4, Arvidsjaur 5, Boden 7, Gällivare 11, Haparanda 6, Jokkmokk 11, Kalix 9, Kiruna 13, Luleå 18 (norra valkretsen 12, södra 6), Pajala 10, Piteå 9 (norra valkretsen 5, södra 4), Älvsbyn 10, Överkalix 9, Övertoreneå 12.

Landstinget numera regionfullmäktige: 9.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om