Fler vårdplatser krävs

"Öppna avdelningen som lades ned 2004. Behovet av flera platser finns!"
Det säger personalen på korttidsboendet Fyren i Luleå med adress till kommunen. På grund av stor efterfrågan proppar verksamheten igen och fungerar inte som den ska. Gäster på Fyren som egentligen snabbt ska slussas vidare till annat boende kan få vänta månader och ännu längre. "Skandal!" säger en samfälld personalstyrka.

LULEÅ2006-09-01 06:00
På Fyren, det som var tänkt att bli ett riktigt flaggskepp, slocknar aldrig arbetslågan. Här är tempot högt året runt och fullbeläggningen konstant.
Vi träffar personalen som vill berätta om hur de ser på sin verksamhet och arbetssituation. De är ett väl sammansvetsat gäng som älskar jobbet och håller sina gäster och deras anhöriga högt, men nu börjar det kännas ohållbart. Man efterlyser förändring - ja förbättring som gynnar alla parter.
- Här står aldrig en plats tom, här går det omlott, säger gänget som sliter hårt för att klara uppdraget, att avlasta och ge en kvalitativ omvårdnad av sina gäster.

Tar lång tid
Fyren har 18 avlastningsplatser för dem som vårdas hemma av anhöriga, och en avdelning med åtta platser för dementa. Just nu väntar fem gäster på att komma till annat boende, men det tar tid, oacceptabelt lång tid.
- Man ska behöva vänta högst tre månader men vi har gäster som väntat hela sommaren och mycket längre än så i ett fall, säger de och förklarar att akutplatser, som man ska ha om en anhörigvårdare plötsligt skulle insjukna, går inte att erbjuda på grund av den ständiga fullbeläggningen, i så fall måste man ta till en överbeläggning.

Nedlagda platser behövs
Det är ingen hemlighet att de har en önskan som skulle göra livet lättare för alla parter.
- Öppna avdelning fem igen med 18 platser som lades ned 2004. Platserna behövs nu, säger arbetslaget på Fyren bestämt. Att efterfrågan på platser inte var så intensiv 2004 var orsaken till nedläggningen då.
- Men det är annat nu förklarar en i gänget och drar paralleller med hur kommunen beter sig när barnkullarna minskar. Man drar ned, bara för att till ökade kostnader bli tvungen att tillskapa resurser igen när behovet blir större. Oekonomiskt och kortsiktigt, tycker arbetslaget.

Hinner inte med
Att arbeta med ett levande material, med människor som behöver stöd och medmänsklig kontakt och kärleksfull omvårdnad är en grannlaga uppgift. På Fyren finns ingen viktigare uppgift i jobbet än att ge det lilla extra, ha tid att vara närvarande, men verkligheten ser inte ut så.
- Vi kan ofta känna att vi inte hinner med detta och det känns inte alls bra. Vi ska i dag vara vaktmästare, administrera, beställa hem saker, städa, ställa i ordning rummen i ett högt tempo samtidigt som vi ska ha ett bra bemötande med mera. Det går mycket tid till det, tid som vi hellre skulle vilja lägga på gästerna. Förut gjorde vi hembesök för att knyta den första viktiga kontakten med de som ska komma hit och bo här. Jätteviktigt för gästerna och viktigt för de anhöriga som tryggt ska kunna vila upp sig. I dag har vi inte tid med det, säger gruppen besviket.

Skäll på politikerna
- Det händer att vi får skäll, men det är ju egentligen politikerna som ska ha det, konstaterar man och skickar så här i valtider en inbjudan till politikerna.
- Kom hit och praktisera hos oss, en måndag eller lördag morgon så ska ni få se hur verksamheten ser ut.
Kanske skulle praktikanten då fälla samma kommentar som en ung kille i vikariesvängen efter en hektisk sommar:
"Kommer det att vara så här i vinter också? Hur ska man kunna ha ett jobb där man knappt orkar gå utanför dörren när man slutat för dagen"?

Inget hopp
Något större hopp om att situationen ska bli bättre har inte gruppen. När de får frågan vad de känner inför alla löften och visioner om vården och äldreomsorgen som nu duggar tätt i valrörelsen, är det idel ironiska leenden och lätta huvudskakningar till svar. Nej, man har hört allt förut.
- Men vi måste ändå säga att man i Luleå kommun verkligen försökt att göra ett bra jobb. Att det sen inte fungerar tillfredsställande är en annan fråga.
- Och de anhöriga gör ett fantastiskt arbete, det är viktigt att poängtera, säger personalen på Fyren.
Kuriren har sökt ansvarig politiker Leif Wikman ordförande i socialnämnden för en kommentar till personalen önskemål. Vi lyckades dock under torsdagen inte nå honom. Kommunalrådet Karl Petersen (s) säger i en kort kommentar till frågan om man ska öppna för flera platser i korttidsboende:
- I våra program så har vi satt skolan och äldreomsorgen i första rummet. Men det här är en fråga som socialnämnden och Leif Wikman ansvarar för och initiativen ska komma därifrån, säger Karl Petersen som dock säger sig känna sympati med personalens åsikter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om