Fler söker sig till EQ-mottagningen för att söka hjälp med att hantera sina känslor. 32 personer sökte hjälp 2022 och 53 personer 2023.
En förändring kan vara att mottagningen bytt namn, tror Anna Morin och Jessica Kemi som är socionomer och kuratorer. EQ är ett mått på förmågan att hantera egna och andras känslor. Tidigare hette det Alternativ-mottagningen mot våld.
– Vi tog bort ordet "våld", säger Anna Morin.
Mottagningen har öppnat upp för en ny målgrupp, tidigare har de vänt sig till personer som utövat någon form av våld.
– Nu vänder vi oss även till de som har svårt att hantera sina känslor, som ilska, rädsla eller oro. Så vi försöker sänka tröskeln så att fler vågar söka sig till oss, säger Jessica Kemi.
Enligt statistik från 2023 är 75 procent män och 25 procent kvinnor som söker sig till mottagningen. Anna Morin och Jessica Kemi har en känsla av att fler äldre sökte sig till mottagningen innan men att även yngre gör det nu.
– De som söker sig hit är 20 år och äldre.
De tar emot personer från 15 år, men en anledning till att ungdomarna inte hör av sig kan vara att de är minderåriga, tror Anna Morin.
– Då behöver de ha kontakt med socialtjänsten och få en utredning och den här insatsen beviljad. Det blir ett trappsteg till innan de är inne hos oss, säger hon.
Den som söker hjälp får enskilda, kontinuerliga samtal.