Fler unga kör i fyllan
Varje år dör cirka 150 personer i trafiken på grund av alkohol. Av dem är mer än hälften ungdomar mellan 18-24 år. Marie Bergendahl är en av dem som drabbats. För sex år sedan blev hennes lillebror överkörd av en rattfyllerist. På tisdagen fick gymnasieeleverna på Lärkan höra hennes berättelse. - Kan jag rädda en enda från att köra rattfull har jag gjort något, sade Marie Bergendahl.
KAMPANJ. Vägverkets kampanj Don't drink and drive vill få ungdomar att aldrig köra rattfulla.
Foto: Roland S Lundström
Marie Bergendahl är 26 år och student på Luleå tekniska universitet. För sex år sedan dog hennes lillebror. En full bilist körde på honom. - Det var en vanlig tisdagseftermiddag och Erik var på väg till sin innebandyträning. Men han blev påkörd bakifrån av en kille med 1,6 promille i blodet. Han fick två års fängelse. - Erik var 13 år och hade precis börjat sjuan. Hon vill berätta för att det kanske kan rädda någon. - Innan Erik dog tänkte väl aldrig jag att något sånt kunde hända vår familj. Man lever i sin bubbla men i själva verket är vi hela tiden i riskzonen. Jag tror det är många som kan identifera sig med mig när jag berättar. Få orkar
Marie Bergendahl började ganska snart efter sin lillebrors död att berätta på skolor och andra ställen om vad som hände. Det gick en dokumentär om Erik på TV och filmaren bad henne att komma och berätta i samband med filmen. Det finns inte så många som orkar. Marie Bergendahl hoppas på att det hon säger har effekt. - Jag kan inte acceptera några ursäkter för att köra rattfull. Det är respektlöst både mot sig själv och andra. Man utsätter inte bara sig själv utan även andra för fara.Sen hennes familj drabbades har samtliga familjemedlemmmar engagerat sig för att motverka rattonykterhet. - Vi är en nära familj, nu ännu mer än tidigare. Pappa brukar säga att han inte tänker förlora ett barn till. Vi har blivit mycket mer rädda om varandra. Alkoholen har inte någon tabubelagd roll i Marie Bergendahls liv. Hennes kompisar vet vad som hände Erik. - Det har nog påverkat dem. Ingen i min närhet skulle nånsin dricka och köra bil. Förutom att informera om rattonykterhet tror Marie Bergendahl att attityderna kring att dricka behöver förändras. - Alkoholen har blivit en så accepterad del av samhället. Problemen måste tas på allvar. Polisen kan genomföra fler blåskontroller och alkolås på alla bilar är något som absolut borde finnas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!