Fler tjejer välkomnas

I byggbranschen är det fortfarande få kvinnor. Men de finns och de välkomnas. Josefin Hermansson är arbetsledare inom NCC och hon skulle gärna se flera kvinnliga kollegor.
- Ett varierat jobb som jag kan rekommendera, säger hon.

GRUNDMURAT. Byggbranschen är traditionellt mansdominerad men det håller på att ändra sig även om Josefin tycker det går långsamt. Här med muraren Tobias Nilsson.

GRUNDMURAT. Byggbranschen är traditionellt mansdominerad men det håller på att ändra sig även om Josefin tycker det går långsamt. Här med muraren Tobias Nilsson.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-05-04 06:00

- Det här är inget typiskt manligt jobb, säger hon när vi träffar henne ute på hennes nuvarande projekt, byggnationen av HSB:s två bostadsrättshus på Lulsundsberget i Luleå. Det är full rulle i och kring de två 12- och 16-våningshusen och många vill ha ett ord med ledaren i bygglaget. Det är detaljer som ska diskuteras, saker som ska beställas och dimensioner som dryftas. Och det är en helt manlig värld som lyssnar till hennes ord.

Går sakta
-  Vi är ett lag, ett jättelag, säger hon på frågan om hur det är att arbeta som ensam kvinna och dessutom i ledarposition. Att hon skulle ifrågasättas mer än en man är ingenting hon upplever.

-  Nej inte alls. Vi har respekt för varandra och alla är viktiga, som arbetsledare är jag ödmjuk. Däremot kan folk utifrån undra om de kommit fel eller så, säger hon och ler. Sånt får man ta. Utvecklingen mot flera tjejer i denna traditionellt mansdominerade bransch går väldigt sakta, kan hon tycka.

-  Jag gick naturvetenskaplig linje och läste sedan till civilingenjör med arkitekturinriktning. Byggbranschen har alltid fascinerat mig. När jag gick i grundskolan brukade jag sommarjobba på byggen där min pappa jobbade som elektriker. Jag sysslade med förbesiktning och annat.

På universitetsprogrammet var det rätt många kvinnliga elever, konstaterar hon.

-  Ja men många går till jobb som exempelvis konsulter, säger Josefin som är NCC:s enda kvinnliga arbetsledare inom husproduktion i Norrbotten och ensam kvinna i bygglaget om cirka 60 personer.

Klara i höst
Byggkraschen på 1990-talet ledde till att få sökte sig till sådan utbildning, det skapade en ålderssegregerad byggvärld.

-  Vi har nästan inga i mellanskiktet här i ålder. Antingen är det äldre eller unga säger hon. Själv är hon 29 år och hon har flera kollegor på projektet som är i samma ålder.

Till Lulsundsberget kom hon i oktober i fjol efter att ha arbetat i Göteborg några år med processutveckling och internutbildningar av arbetsledare.

Nu i höst är de två husen på berget klara för att tas i bruk. Det är bostadsrätter vilket Josefin tycker är lite extra roligt. Arkitekten i henne får näring.

-  Vad mitt nästa projekt blir vet jag inte. Framöver, när jag fått lite mera erfarenhet siktar, jag på att bli platschef och få ha hand om alla delar i ett projekt med ekonomi och personalansvar. Josefin har skaffat sig en kvinnlig mentor med genuin kunskap om byggbranschen, LLT:s vd Sari Ekblom, före detta projektchef för NCC:s byggnation av Facebookhallarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!