Fler nätter och tredelade turer i nya schemat

Politikernas löfte att avskaffa de delade turerna var bara valfläsk. Det sker till priset av vår hälsa hävdar personalen på Midskogen.

Pengar behövs. Delade turer ska avskaffas inom budgetram, det har politikerna bestämt. "Jag är kritisk till att man inte har velat satsa det som krävs för att hitta bra lösningar" säger huvudskyddsombudet Krister Johansson.

Pengar behövs. Delade turer ska avskaffas inom budgetram, det har politikerna bestämt. "Jag är kritisk till att man inte har velat satsa det som krävs för att hitta bra lösningar" säger huvudskyddsombudet Krister Johansson.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-04-14 19:26

Videon är inte längre tillgänglig

Missnöjet är utbrett bland personalen på Midskogens vård- och omsorgsboende som får förändrade scheman för att de delade turerna ska tas bort. Det blir inte till det bättre, snarast mycket sämre anser tiotalet anställda som Kuriren träffar.

– Istället för delade turer får vi tredelade turer, säger Elisabeth Kristoffersson.

Så kallade långturer införs, tio timmars arbetstid förlagd under tolv timmar med två raster à vardera en timme.

Nattpassen kortas från tio till åtta timmar, vilket innebär att nattarbetande får färre lediga dagar. Nattpersonal ska jobba helg och även resurspass dagtid.

– Mina 14 lediga dagar minskar till åtta och jag får 500 kronor mindre i lön, säger Mervi Pettersson som jobbar heltid natt.

Dessutom ska bemanningen på avdelningarna minska, från tre personal till två under dagtid. Personalen oroar sig över hur man ska hinna med omvårdnaden av de äldre, som överlag är dementa.

– De som bor här är så sjuka, det måste politikerna förstå, säger Elisabeth Kristoffersson.

Sex personer har anställts på resurstjänster. Så kallade resurspass ska läggas in på schemat. Syftet är att Midskogen ska klara sig utan att anlita vikarier. Det är stora svårigheter att få tag på vikarier, speciellt till natten berättar personalen.

– Jag fick tag på en pensionär som kom och jobbade. Hon är 74 år, säger Mervi Pettersson.

Personalen anser att kommunen ändrat spelreglerna.

– Grunden till det här ligger i att vi fått rätt till heltid. Det får vi betala med våra kroppar, säger Anna Eriksson.

Men när de framfört oro över att inte orka med jobbet har de fått höra av sina närmaste chefer att de borde fundera på om de ska gå ned i arbetstid eller byta jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om