Fler män i förskolan

Per-Håkan Taavo har arbetat som förskollärare i 17 år. Oftast som ensam kille. Nu märker han av en vändning. Vid Burströmska förskolan finns det fler killar i personalen än på 25 år.
? Det verkar vara ett trendbrott. Fler killar och män söker sig till yrket. Barnen behöver både manliga och kvinnliga förebilder.

LULEÅ2007-02-17 06:00
<P>Förskolan har sex avdelningar och vid Nyckelpigans avdelning där Per-Håkan arbetar går 19 barn. Vanligtvis arbetar två kvinnor samt Per-Håkan vid avdelningen men på senare tid har situationen sett annorlunda ut.<BR>? Just nu är vi faktiskt nio män i personalen på förskolan och det har aldrig hänt förr. Tre har tillsvidaretjänster, en är plusjobbare, två är lärarkandidater från universitetet och sedan har vi två praktikanter från gymnasiet den här veckan.<BR>Han anser att det pratas och diskuteras mycket kring genus men är tveksam till hur det ska gå att föra en diskussion när det enbart finns ett kön representerat på arbetsplatsen. <BR>Per-Håkan anser att både män och kvinnor startar barnens livslånga lärande och att det är viktigt att de har både manliga och kvinnliga förebilder. <BR>? Det står både i läroplanen och i litteratur hur viktigt det är med både manliga och kvinnliga förebilder för barn. I dag kanske de träffar på män först när de går i årskurs sju. Det här trendbrottet kan komma av en mer positiv bild i media, att det behövs fler män i den här världen. <BR>Under hans 14 år vid Burströmska förskolan har personalen pratat om att det behövs fler män och vid enstaka tillfällen har praktikanter deltagit i verksamheten. <BR>? Jag tror att låga löner har påverkat yrkesvalet hos många killar, att de blivit avskräckta och valt en annan utbildning. <BR>När Per-Håkan tog sin förskollärarexamen vid universitetet 1990 började han jobba vid Svedjeskolan och fortsatte sedan till Långmyrans daghem. Båda är i dag nedlagda. 1993 fick han jobb vid Burströmska förskolan och blev kvar. <BR>? När jag tog examen var jag en av två killar som gick ut. Vid universitetet är det just nu väldigt många män som utbildar sig för barn i de tidigare åldrarna. Tydligen är 15 av  90 män. Under min första tid här på Burströmska fanns det en till kille i personalen, men efter 1996 har vi inte varit många. <BR>Han anser att det är viktigt att barn får intryck från båda könen och visar stolt upp ett av rummen på avdelningen.<BR>? Det här är vi ensamma om på förskolans avdelningar. Jag tycker till exempel att den här snickarbänken behövs både för pojkar och flickor. Det är kul att kunna få dela med mig av saker på mitt sätt. <BR>När Norrbottens-Kuriren besöker Burströmska förskolan är det flest män ute på gården tillsammans med barnen. <BR>Markus Lundmark läser sista terminen vid lärarutbildningen med inriktning mot de tidigare åldrarna. Han gör fem veckors praktik vid Nyckelpigans avdelning.<BR>? I vår klass är vi fyra killar och 20 tjejer och det jag märker av nu när jag söker jobb är att de gärna vill ha killar till tjänsterna. Om en kille söker så får man oftast jobbet, säger Markus Lundmark. </P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om