Fler lämnar in överbliven medicin

Fler och fler svenskar lämnar in större och större mängder överblivna läkemedel till Apoteket.  Under fjolåret lämnades 31 ton läkemedel i retur till Norrbottens Apotek, en ökning med 13,3 procent. -Miljömedvetenheten har ökat jättemycket, säger Dan Essner, chef för Apoteket Lejonet i Luleå.

MER MILJÖMEDVETNA. "Miljömedvetenheten har ökat jättemycket", säger Dan Essner, chef för Apoteket Lejonet i Luleå.

MER MILJÖMEDVETNA. "Miljömedvetenheten har ökat jättemycket", säger Dan Essner, chef för Apoteket Lejonet i Luleå.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-02-14 01:45
Svenska folket knaprar i sig allt större mängder läkemedel för varje år som går. Ja, i alla fall stiger mängden utskrivna läkemedel.Det händer att läkare skriver ut medicin som patienterna inte vill ha, inte behöver och inte vågar äta. Patienterna är också dåliga på att säga nej och tar utan protest emot alla recept som läkarna stoppar i deras händer, oavsett om de behöver dem eller inte. Folk hämtar också ut sina mediciner, även de sorter de inte behöver. Det här kostar förstås samhället enorma summor pengar och dessutom förorenas vattendrag, grundvatten och dricksvatten när människor utan att tänka sig för spolar ned sina oönskade och överblivna mediciner i toalettstolen istället för att lämna in dem på Apoteket.Miljöhot
Kemikalierna i medicinerna är ett hot mot växt- och djurliv i naturen och naturligtvis också ett rejält miljöhot för människor.-Alla överblivna läkemedel ska lämnas in så att de inte hamnar i naturen men vi satsar extra mycket på att få folk att lämna in tre läkemedelsgrupper - östrogen, antibiotika och bekämpningsmedel mot fästingar, berättar Essner.Han säger att det är viktigt att även använda östrogenplåster lämnas in eftersom de innehåller stora mängder hormon. Fast det finns många andra läkemedelsgrupper som också påverkar miljön. -Exempelvis värktabletter. All medicin som innehåller fysiologiskt aktiva substanser är farliga för miljön. Man kan till exempel se förändringar hos fiskar och groddjur som utsätts för de här substanserna, säger Essner.Allt fler
På senare år har fler och fler svenskar börjat inse hur dumt det är att kasta bort sina mediciner. En undersökning som Sifo gjorde för ett år sedan visade att 73 procent av dem som av någon anledning fått över läkemedel faktiskt lämnar tillbaka dem till Apoteket. Fyra år tidigare var det 65 procent som gjorde sig det besväret. Målet är förstås 100 procent.Apoteket har intensifierat sitt miljöarbete, bland annat genom utbildning och genom att sätta upp olika miljömål.-Vi har till exempel en första målsättningen att få kunderna att lämna in 50 kilogram mediciner per vecka.Förra året lämnad svenska folket tillbaka över 1.000 ton överblivna läkemedel, en ökning med tolv procent jämfört med 2006. Enligt Socialstyrelsens beräkningar kasseras cirka fem procent av alla läkemedel som säljs. De överblivna läkemedlen bränns på särskilda avfallsanläggningar. Allmänheten kan kostnadsfritt lämna sina överblivna läkemedel på landets alla apoteket. På apoteket finns det speciella påsar som man kan stoppa och förvara sina överblivna mediciner i innan man tar med dem till Apoteket.-Det är jättebra om folk tar bort förpackningarna och källsorterar dem i hemmet och sedan bara lämnar in själva medicinen, säger Essner. Ett annat sätt att undvika att släpa hem medicin som man kanske inte kommer att använda är att föra en dialog med sin läkare innan denne skriver ut ett recept eller att begära provförpackning på apoteket.-Om man har frågor kan man också boka en tid på apoteket för att få rådgivning av en specialutbildad farmaceut.
FAKTA/APOTEKET* Apoteket har cirka 90 miljoner kundbesök varje år.* Totalt har Apoteket 11.000 medarbetare* I hela landet finns det 950 apotek.* Apoteket driver också fyra produktionsanläggningar, fyra distansapotek och elva anläggningar för tillverkning av doserade läkemedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!