Nyckeltalsinstitutet har presenterat sitt årliga jämställdhetsindex – som visar att Norrbotten och Stockholm delar förstaplatsen i landet.
– Jag är glad över den siffran, men det finns områden att jobba vidare med. Men vi gör bra saker och har fokus på frågorna, säger regionrådet Anders Öberg (S).
Undersökningen granskar hur jämställd regionen är på nio olika områden. Rapporten visar att Norrbotten har blivit bättre på det strategiska jämställdhetsarbetet, att punkter som lön, heltidstjänster och karriärmöjligheter är lika jämställda som förra året – och att jämställdheten har blivit sämre på flera områden.
Bland annat har glappet ökat mellan män och kvinnor när det kommer till att ta ut föräldradagar. Dessutom är en betydligt större andel kvinnor än män drabbade av långtidssjukfrånvaro.
– Skillnaden mellan män och kvinnor ökar. Vi är bättre än branschsnittet, men inte nöjda, säger Anders Öberg.
Norrbotten, som trots allt är fjärde bäst i landet på området, jobbar med förebyggande åtgärder för att få ned sjuktalen bland kvinnor.
– Ett nationellt mål från regeringen, säger Anders Öberg.
Men den stora knäckfrågan i kampen för jämställdhet är hur fler män ska rekryteras till vården. Under lång tid har andelen män i personalen legat stilla runt en femtedel.
– Trögrörligt. Det är inte hållbart utifrån demografin, säger regionens HR-direktör Ulrika Sundquist.
Anders Öberg tror att det viktigaste är att frångå de klassiska könsrollerna.
– Bryta den traditionella bilden och tänka annorlunda. Våga ta steget, jag tror att många vill jobba med människor. Och våga prata om mansrollen.