2011 anmäldes 17.700 jobb till arbetsförmedlingarna i Norrbotten. Det är det högsta antalet sedan 1990 och en ökning med 5.800 jobb jämfört med 2010. Varslen om uppsägning var färre, liksom antalet arbetslösa.
- Det går bra i Luleå och fyrkanten, men det som gör att Norrbotten avviker från riket i övrigt när det gäller antalet arbetstillfällen är den stora efterfrågan på arbetskraft från gruvnäringen, säger Göran Nilsson, marknadsområdeschef vid arbetsförmedlingen i Norrbotten och Västerbotten.
Gruvnäringen söker folk
Nyetableringen inom gruvnäringen i Pajala står för en stor del av efterfrågan, men även andra gruvföretag som LKAB och Boliden behöver folk. Maskinförare inom anläggningsbranschen, liksom förare av tunga fordon är särskilt eftertraktade inom gruvindustrin.
- Bara i Pajala behövs 300 förare av tunga fordon. Gruvdriften ska vara i full gång där nästa år vid samma tid som nu, påpekar Göran Nilsson.
Han konstaterar att vi lever i en värld av osäkerhet och att Norrbotten, som ett av Sveriges mest exportberoende län, påverkas fort om efterfrågan på exempelvis järnmalm går ned.
- Men det finns ingenting som talar för att exempelvis mineralpriserna ska sjunka.
Handeln undantaget
Ökningen av antalet jobb har skett inom de flesta branscher, med undantag för handeln. Även mer långvariga jobb har ökat, samtidigt som antalet tillfälliga anställningar har minskat. Smolket i glädjebägaren är gruppen ungdomar med längre arbetslöshetstider. De har blivit fler än tidigare och orsaken är främst att de saknar den utbildning och erfarenhet som efterfrågas.
- 25 procent av länets ungdomar saknar slutbetyg från gymnasiet. Det är ett jättestort problem. Hur det ska lösas är en samhällspolitisk fråga, menar Göran Nilsson.
Ungdomsarbetslösheten i stort har däremot gått ned i det flesta kommuner och minskade med 415 personer i hela länet. Undantagen är Gällivare och Jokkmokk, där fler ungdomar blev arbetslösa i fjol jämfört med tidigare.