Fler jobb än jobbare i länet

Fler jobb, fler som jobbar och färre arbetslösa – prognosen för länets arbetsmarknad ser fortsatt bra ut. Men bristen på arbetskraft är ett hot.

Ljust. Utvecklingen på arbetsmarknaden i Norrbotten är ljus men det finns hot, arbetskraften sinar. Arbetsförmedlingens chef Göran Nilsson och dess analytiker Timu Mulk Pesonen.

Ljust. Utvecklingen på arbetsmarknaden i Norrbotten är ljus men det finns hot, arbetskraften sinar. Arbetsförmedlingens chef Göran Nilsson och dess analytiker Timu Mulk Pesonen.

Foto:

Luleå2014-06-11 18:03

I Norrbotten fortsätter kurvorna på arbetsmarknaden att peka åt rätt håll. Antalet lediga platser ökar, varslen ligger kvar på en hyfsat låg nivå och arbetslösheten sjunker. Enligt Arbetsförmedlingens (AF) prognos kommer cirka 2.300 fler personer att få jobb fram till årsskiftet 2015-16 och då har arbetslösheten sjunkit från 8,3 till 7,3 procent.

Och företagen ser ljust på framtiden.

– 57 procent av de 415 företag vi frågat tror att efterfrågan kommer att öka, säger Timu Mulk Pesonen, analytiker på AF.

Men trots de positiva tongångarna finns det hot mot utvecklingen. Allt fler arbetsgivare har stigande svårigheter att rekrytera ny personal. Det gäller både ersättare för de cirka 3.000 norrbottningar som pensioneras varje år men även för dem som behöver öka personalstyrkan.

– Företag får tacka nej till tjänster för att det inte får tag på folk, säger Pesonen.

– Vi behöver fler norrbottningar. Den stora utmaningen vi står inför är att se till att arbetsgivarna får den arbetskraft de efterfrågar, säger Göran Nilsson, marknadschef på AF Norra Norrland.

Norrbotten är sedan några år tillbaka i en tillväxt av historiska mått, enligt Nilsson.

– Den tillväxten riskeras om inte rekryteringen kan lösas. Vi måste få hit folk och vi måste titta utanför länet. Och det finns ett jättestort intresse, det är en myt att ingen vill flytta hit. Men det finns ju andra problem, bostadsbrist till exempel, säger han.

Både privata företag och den offentliga sektorn har svårt att få tag på anställde, det gäller både nyckelpersoner och baspersonal.

– Signalerna från kommuner och landsting blir allt starkare, de får inte tag i vård- och omsorgspersonal, säger Timu Mulk Pesonen.

Här kan bekymren förvärras då intresset för de omsorgsutbildningarna är lågt bland de unga i länet.

Det är brist på alla typer av vårdpersonal men även lärare, bergarbetare, geologer, kockar, lastbilsmekaniker, civilingenjörer, psykologer och betongarbetare.

Den växande efterfrågan på arbetskraft har dock lett till att arbetslösheten nu även sjunker i de grupper som står längst från arbetsmarknaden, som personer utan gymnasieexamen, funktionshindrade och utrikesfödda.

Gruvnäringen fortsätter att vara en motor för sysselsättningen även om gruvbolagen själva inte har så många anställda. Den sektorn har också svårt med personalförsörjningen vilket bland annat visas av att Kiruna och Pajala nu har lägst arbetslöshet i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!