Fler fattiga barn i länet
Barnfattigdomen ökar i Norrbotten. Nu är det 5.092 barn som lever i fattiga familjer. Hälften av dessa barn bor med en ensamstående förälder. Värst utsatt är barn i Haparanda och bäst läge har barn i Piteå. Det visar en undersökning som Rädda Barnen gjort.
Av undersökningen, som gäller 2004, framgår att barnfattigdomen ökat i tio kommuner i länet. Det är bara i Arvidsjaur, Arjeplog, Boden och Pajala som den minskat. Ökningen ligger på 0,7 procent.
- Vi kräver att politikerna ser till att åstadkomma en förändring, säger Carin Johansson som är ordförande i Rädda barnens distriktsförbund i Norrbotten.
Haparanda högst andel
Undersökningen visar att Haparanda har den högsta andelen barn som lever i fattiga familjer, det rör sig om 14,3 procent av alla barn i kommunen.
- Siffrorna förvånar mig inte alls. Vi toppar statistiken när det gäller enförälderhushåll. Till det kommer vår socioekonomiska struktur: ohälsotalet är det näst högsta i landet. Vi har många sjukskrivna och många som har sjuk- eller förtidspension, säger socialchefen Eine Kemi.
Hon säger att Haparanda av tradition haft hög arbetslöshet, en situation som håller på att ändras på grund av utvecklingen i kommunen med etableringen av Ikea. Det visar det faktum att socialbidragskostnaden minskade med en tredjedel under förra året.
- Arbetslösheten är på väg ned och det kommer att förbättra situationen i kommunen, det är jag övertygad om, säger Eine Kemi.
Bäst i Piteå
Piteå är Haparandas motpol. Där är det bara sju procent av barnen som bor i fattiga familjer enligt Rädda Barnens definition. Det är den överlägset bästa placeringen i länet och placerar kommunen före Danderyd bland landets kommuner.
Socialchefen Gunnar Eriksson säger att statistiken bekräftar tidigare undersökningar som gjorts av bland andra Statistiska centralbyrån.
Stabila familjer
- Vi har mer stabila familjesituationer än i övriga länet, bland annat har vi mycket låg andel ensamförälderhushåll. Vi har stabila nätverk och människor trivs i vår kommun. Och så har familjer här hyfsade ekonomier. Det påverkar barnens situation. Men vi är inte fria från problem.
Av Rädda Barnens undersökning framgår att i tio kommuner i landet har barnfattigdomen ökat extra mycket. Där ingår Älvsby kommun. Där ökade barnfattigdomen med två procentenheter under 2004.
- Vi har tagit emot många asyl- och flyktingfamiljer och bland dem finns fler fattiga enligt undersökningen. Eftersom Älvsbyn är en liten kommun påverkar det statistiken, säger Anne-Britt Ferreira som är chef för individ- och familjeomsorgen i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!