Fler får jobb i hela länet

Pilen för arbetsmarknadsläget i Norrbotten pekar uppåt. Arbetslösheten minskar, fler får jobb. Kraftigaste minskningarna av arbetslösheten i september jämfört med samma period i fjol, bland länets orter, noteras förstås i Haparanda och Kalix. Och uppsvinget förväntas fortsätta hoppas Länsarbetsnämnden.

LULEÅ2006-10-11 06:00
De glada septembersiffrorna berättar att den starka förbättringen av länets arbetsmarknad som inleddes i början av året fortsätter. Siffrorna visar överlag att fler personer fick arbete och arbetslösheten minskade både för kvinnor och män. Fler jobb anmäldes och färre blev varslade om uppsägning.
I slutet av september i år var 6.609 personer i Norrbotten registrerade vid arbetsförmedlingarna som öppet arbetslösa. Det motsvarar 1,4 procent av länets befolkning i åldrarna 16-64 år och innebär en nedgång med drygt 1.500 personer jämfört med samma tid i fjol. I hela landet omfattade gruppen öppet arbetslösa drygt 197.000, eller 3,4 procent.
Arbetslösheten minskade i alla kommunerna i länet utom i Överkalix. Lägsta öppna arbetslösheten noterades för Jokkmokk, med 3,0 procent, och Gällivare med 3,4 procent av befolkningen mellan 16-64 år. Riksgenomsnittet ligger på 3,4 procent.

Störst minskning
De kraftigaste minskningarna av arbetslösheten noterades för Haparanda med 1,7 och Kalix med 1,6 procentenheter.
Kvinnornas arbetslöshet minskade totalt i länet med 500 personer och männens med 1.000 personer. Även gruppen arbetslösa ungdomar, mellan 18-24 år, minskade, med drygt 300 personer. Men arbetslöshetssiffran för unga är fortfarande hög och uppgick i slutet av september till 7,6 procent inom åldersgruppen.Antalet öppet arbetslösa ungdomar var nu i slutet av september 1.563 personer mot 1.882 samma period i fjol.
Obalanstalet, alltså öppet arbetslösa plus personer i konjunkturberoende program, omfattade närmare 1.300 färre än förra året och uppgick till nästan 14.100 personer. De öppet arbetslösa minskade alltså med 1.500 medan antalet deltagare i program ökade med drygt 200 personer.
Boden noterar den lägsta obalansen. Ungdomarnas obalanstal har minskat med nästan 14 procent på ett år men ligger fortfarande kvar på en hög nivå, 14,3 procent av personer i åldersgruppen 18-24 år.
Antalet nyanmälda jobb ökade under september med nästan 200 fler än under samma månad i fjol. Antalet platser uppgick till 954. Ökningarna var störst i yrken som tekniker, lärare, säljare, byggnadsarbetare, personal vård/omsorg. Hittills i år har 12.200 platser anmälts till länets arbetsförmedlingar vilket är 30 procent fler än under samma period i fjol.
Under september i år gick arbets­sökande som var registrerade vid arbetsförmedlingen till arbete vid nära 3.000 tillfällen.Det var 500 fler jämfört med september 2005. Kvinnorna svarade för merparten av den ökningen. Även bland ungdomarna noterades en ökning.

Färre förlorade jobbet
Under september i år varslades 76 personer om uppsägning. Samma period i fjol var siffran 92. Hittills i år är siffran 490 personer. Det innebär en nära nog halvering jämfört med samma tid i fjol då siffran låg på 950 personer.
Länsarbetsdirektören Lena Liljebäck gläds över de fina siffrorna och att AMS pekat ut Norrbotten som det län där obalanssiffrorna=arbetslösa plus personer i program- minskat allra mest i landet. Och framtiden ser fortsatt ljus ut anser hon:
- Investeringarna fortsätter konstaterar hon och pekar förstås på Malmfälten och Haparanda som de heta områdena.
- Vi har ju bergarbetarutbildning som flera kvinnor sökt till. Och i Haparanda är det ju mycket kvinnor som anställts. Vi strävar mot en jämnare fördelning mellan kvinnor och män förklarar länsarbetsdirektören.

Högt ställda krav
Även om jobben nu börjar rinna till så flaggar Liljebäck för att kraven från arbetsgivarna är tuffa.
- Det gäller att vara beredd att utbilda sig och för ungdomarna att se till att man har godkända betyg från gymnasieskolan.
Just nu är länets arbetsförmedlare ute och frågar 550 privat­företagare samt 110 offentliga arbetsställen vilka arbetskraftsbehov de har framgent. En frågerunda som arbetsförmedlare gör två gånger per år, vår och höst. Vad de svarar nu i höst kommer att ligga till grund för en prognos som länsarbetsnämnden presenterar den 2 december.
- Det ser vi fram emot, det ska bli spännande säger en optimistisk länsarbetsdirektör som också noterar att det nya Kulturhuset kan få intressanta spinoff-effekter på arbetsmarknaden i Luleå.
- Inte minst då på kulturarbetarområdet säger Lena Liljebäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om