Fler bärplockare än tidigare i landet

Rekordmånga bärplockare väntas till årets säsong. Bara antalet thailändska gästarbetare väntas bli närmare 6.000. Men en kall och torr sommar gör att de förmodligen får nöja sig med mindre bär.

Luleå2009-07-22 06:00
Bärsäsongen närmar sig och såväl uppköpare som plockare står i startgroparna för att under augusti och september skörda hjortronen, blåbären och lingonen i de svenska skogarna. Redan i slutet av juni hade Migrationverket beviljat 5.700 arbetstillstånd för thailändska gästarbetare. Det är fler än någonsin och en kraftig ökning från fjolårets cirka 4.000 och mer än en fördubbling sedan 2007 då 2.700 gästarbetare kom från Thailand.Effektivare
- Det är bäruppköparna som riktat in sig mer på att rekrytera från Thailand. Det handlar om prestanda, thailändarna anses effektivare och lättare att ha anställda, säger ordförande för Skogsbärbranschens intresseförening, Ivan Harnesk.Förutom thailändarna väntas många gästarbetare också komma från de baltiska EES-länderna. Men eftersom de inte behöver arbetsvisum är det oklart hur många det blir. Att det normalt kommer omkring 6.000 gästarbetare till Sverige, vilket i år i princip utgörs enbart av den thailändska besättningen förebådar extra hård konkurrens om bären.- Bärföretagen vill öka kvantiteterna och det finns dessutom fler företag på marknaden, det senaste åren har antalet fördubblats. Från fem, sex till elva företag. Vi är medvetna om att det är ovanligt många gästarbetare i år och ska vara vaksamma och utvärdera det här efter säsongen, säger Ivan Harnesk.Hur bärsäsongen kommer att bli är för tidigt att säga, men en kall sommar talar för att åtminstone hjortronskörden lär bli dålig.- Mellan noll och dålig, gissar Ivan Harnesk.Tommy Innala, VD på Norrfrys Polarica är försiktigt positiv:- Vi räknar med en tredjedel av normal skörd, kommenterar han.Vad gäller mängden blåbär och lingon är det ännu för tidigt att avgöra. Vissa rapporter har talat om ett bra år, andra tror på katastrof.- Blir det ett katastrofår drabbar det alla. Men vi ska komma ihåg att fortfarande tas bara tio procent av de svenska bären tillvara, säger Ivan Harnesk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om