Fjärrundervisning het fråga vid gymnasieskolans start

Det är delade meningar om fjärrundervisningen när Luleås gymnasieskolor under torsdagen började läsåret.

När läraren Martin Norman hälsade alla studenterna välkomna blev det en lång inledning med information och förhållningsregler om covid-19.

När läraren Martin Norman hälsade alla studenterna välkomna blev det en lång inledning med information och förhållningsregler om covid-19.

Foto: Reino Jillker

Luleå2020-08-20 17:16

Coronapandemin satte direkt sin prägel på terminsstarten för Luleås gymnasieskolas elever. När läraren Martin Norman blev det en annorlunda inledning än tidigare år.

– Det stora skillnaden är alla försiktighetsåtgärder för att minska smittspridning. Vi kan komma att ha skola hemma och skola här. I våras hade vi bara skola hemma och flera lärare tyckte det blev en större arbetsbelastning. Nu ska vi ha en sorts hybridmodell som kan komma att skapa en ännu större arbetsbelastning. Det vet vi inte än, säger Martin Norman.

– Jag upplever att det kan bli jobbigt i vinter när det är mörkt och kallt. Att då ställa om sig för bara en dag hemmaskola kan bli jobbigt, men jag tror det kommer att gå bra, säger eleven Sandra Gren.

En het fråga vid skolstarten är hur fjärrundervisning ska bedrivas. Regeringen utfärdade den 16 juli en författningsändring som gjorde det möjligt för gymnasieskolorna att som komplement bedriva fjärrundervisning om belastningen på kollektivtrafiken skulle öka eller att trängseln i skolorna och därmed smittrisken skulle bli för stor.

– Vi har fått mandat från vår nämnd och skolchef att bedriva fjärrundervisning i storleksordningen en dag per vecka för årskurs två och tre, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef vid Luleå gymnasieskola.

Det är främst högskoleförberedande program i årskurs två och tre som berörs och skulle praktiskt påverka tre dagar i veckan. Men Lärarnas riksförbunds skyddsombud vid Kungsfågeln Alf Juhlin anser inte att en dag i veckan är tillräckligt utan vill att fjärrundervisningen ska gälla varannan vecka för de båda årskurserna vid Kungsfågeln. Alf Juhlin vill bara uttala sig om Kungsfågeln då det där är speciellt trångt vid trappor och med en ingång. 

– Jag är inte så orolig för eleverna utan mer orolig för personalen där medelåldern är ganska hög, säger Alf Juhlin.

Förslaget med fjärrundervisning en dag i veckan skulle innebära att alla elever skulle vara i skolan två dagar i veckan. 

Skulle förslaget med fjärrundervisning varannan vecka vara bättre ur smittskyddssynpunkt jämfört med förslaget om fjärrundervisning en dag i veckan?

– Naturligtvis så är det så, men då får eleverna i mindre utsträckning vara i skolan och ha undervisning där vilket vi ur många andra aspekter bedömer är det bästa för eleverna, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!