Nu är många ornitologer oroliga att hela stammen inom en snar framtid är helt utrotad.
Fjällgåsen har sakta men säkert minskat i bestånd under årens lopp, men nu kommer alltså alarmerande uppgifter om en stor minskning bara under det år som gått.
Linda Johansson är koordinator för åtgärdsprogram för hotade arter på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
- Fåglarna räknas av observatörer runt om i landet. I förra veckan kunde man dessvärre konstatera att en halvering av populationen verkar ha ägt rum, säger hon i pressmeddelande från länsstyrelsen.
Kortflyttare
Fjällgåsen är en så kallad kortflyttare som övervintrar i norra och mellersta Europa. När den vänder norrut, under våren, har den destinationen utsatt till de skandinaviska fjällen. Orsakerna till det minskade beståndet anges vara jakt, som är strängt förbjudet i alla europeiska länder samt stora förändringar i fågelns miljö. Både under flyttperioderna men även på sina häckningsplatser.
- Bördiga älvstränder som inte brukas längre är idag igenväxta och passar inte som rastplatser. Det är troligt att även utbyggnaden av våra älvar påverkat fjällgässen negativt, säger Linda Johansson.
Ytterligare en orsak är det ökade beståndet av rödräv i de svenska fjällen.
Under parningsperioden byter fjällgässen fjädrar och under någon vecka kan de inte flyga alls. Då är de ett lätt byte för rödräven.
Länsstyrelsen försöker tillsammans med Svenska jägarförbundet bedriva jakt på rödräv för att rädda gässen från total utrotning.