Nytt hopp för kärnkraftsmotståndare i norr

Nu drar den finska regeringen i nödstoppet för det planerade kärnkraftsverket i Pyhäjoki. Orsaken till den blåvita helomvändningen är den ryska invasionen av Ukraina.

Glad i dag. Lena Lagerstam gläds över att det planerade kärnkraftsverket i Pyhäjoki blivit uppskjutet på obestämd tid.

Glad i dag. Lena Lagerstam gläds över att det planerade kärnkraftsverket i Pyhäjoki blivit uppskjutet på obestämd tid.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-03-02 17:30

På onsdagsmorgonen bekräftade statsministern Sanna Marin i finsk morgon-tv att Hanhijokiprojektet läggs på is. Beskedet kommer bara några dagar efter att den finska regeringen förklarat att bygglovsprocessen i Pyhäjoki har avbrutits.

Flera ledande politiker kräver en ny riskbedömning av det omstridda projektet och har uttryckt en oro för konsekvenserna av ett ryskt kärnkraftsverk på finsk mark.

– Äntligen, det här har vi varnat för i elva år. Jag hoppar verkligen att det här innebär slutet på eländet, säger Lena Lagerstam från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som bildades i Luleå i december 2011.

Nu radas frågetecken kring det planerade kärnkraftsverket som är tänkt att byggas bara 15 mil från Luleå.

I dag är en del av infrastrukturen på plats för mångmiljardprojektet, bland annat hamnen. Det fattades dock ett bygglovsbeslut som regeringen vägrar att lämna med tanke på händelseutvecklingen i Ukraina.

– Det hela är en obehaglig situation. Själva reaktorn skulle tillverkas i Kramatorsk som ligger mitt inne i krigszonen. Jag hoppas verkligen att det här betyder ett stopp för kärnkraftsbygget. Det vore rena vansinne att gå vidare med planerna.

Vad vill du ska hända nu?

– Det har lagts ut över 500 miljoner euro för att bygga hamnområdet i Pyhäjoki. Min förhoppning är att man kan använda området till vindkraft eller solkraft, svarar Lena Lagerstram.

Reaktorbygget Hanhikivi 1

Kärnkraftverket har fått sitt namn efter udden Hanhikivi vid Bottenviken. Bygget var aviserat att starta i slutet av det här året eller i början av 2023. Notan beräknas kosta 7,5 miljarder euro.

2007 registrerades företaget Fennovoiuma som är beställare av kärnkraftsverket. Ryska Rosatom är leverantör och ska också stå för bränsleleveransen.

Rosatom äger en tredjedel av Fennovoima, som har ett 10-tal finska ägare som tillsammans motsvarar över 60 procent av andelarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!