"Finns inget utrymme för någon annan gärningsman"

Försvarssidan anför en tidslucka som öppnar för andra gärningsmän i målet mot mannen som åtalats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Beskedet från Luleå tingsrätt i häktningsfrågan talar ett annat språk.

I den här hjullastaren satt 53-åringen när han greps. Påståendet från åklagaren är att det var han som stoppade polisens framfart genom att köra över en skogsbilvägen när de jagade en personbil.

I den här hjullastaren satt 53-åringen när han greps. Påståendet från åklagaren är att det var han som stoppade polisens framfart genom att köra över en skogsbilvägen när de jagade en personbil.

Foto: Polisen

Luleå2023-05-02 19:00

Den misstänkte mannen ställdes inför rätta misstänkt för att ha stoppat polisens framfart under en biljakt genom att köra en hjullastare över vägen. Jakten på ett bortflyende fordon hade då inletts i Kallax söder om Luleå efter att en av polismännen uppfattat att det var 53-åringens son bakom ratten i en bil.

En man som tidigare varit föremål för rättsväsendets åtgärder.

Just denna omständighet anför Lisa Länta, advokat som försvarar 53-åringen, i sitt slutanförande. Hon menar att de två polismännen som jagade personbilen låser fast sig vid denna slutsats.

När sedan hjullastaren tvingar dem att väja ner i diket tar de för givet att det är 53-åringen som finns i förarhytten.

– Här har man bara varit intresserad av polismännens uppgifter, säger Lisa Länta som lyfter fram en rad bilder från utredningen.

Hon menar att bilderna tydligt visar att den polisman som direkt pekat ut hennes klient aldrig kan ha sett honom.

– Jag menar att man helt kan bortse från hans uppgifter, säger Länta med ett krav till tingsrätten att åtalet i första hand ogillas och att hennes klient försätts på fri fot.

Kammaråklagare Åsa Valter har en helt annat bild av det som presenterats för domstolen. Hon anser att de två polismännens uppgifter kan läggas till grund för en fällande dom. 

Valter pekar bland annat på bilder från kroppskameran som en av polismännen bär, och det faktum att gärningsmannen har en exakt likadan hjullastare som 53-åringen äger. 

– Det finns inget utrymme för att det är någon annan gärningsman, säger åklagaren.

Om det inte finns ett direkt uppsåt har 53-åringen i vart fall agerat likgiltigt, menar Åsa Valter. 

Hon kräver slutligen att 53-åringen döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, försök till våld mot tjänsteman och grov vårdslöshet i trafik till två år och två månaders fängelse.

För 53-åringens hustru, som åtalats för att ha stoppat polisens framfart i jakten på hjullastaren genom att ställa en personbil över vägen, yrkar åklagaren två till tre månaders fängelse för sabotaget mot blåljusverksamhet.

Lars Grönberg, advokat som företräder poliserna, är också helt säker på att det är 53-åringen som sitter i förarhytten på hjullastaren.

– Som jag ser det är det helt uteslutet att det är någon annan. 

Tingsrättens beslut blir att 53-åringen ska invänta dom i häktet.

Domen meddelas om en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!