Finanskrisen slår mot handeln i Luleå

Efter elva år av ökad detaljhandelsförsäljning spår Erik Sandemo på Svensk handel att nästa rapport visar minus. Hos byggvaruhuset K-Rauta minskar försäljningen för första gången sedan starten år 2000. Kunderna är mer försiktiga och skjuter upp sina köp.

LUGN. Inez Johansson, kund hos Guns skor har inte påverkats av  rapporteringen av finanskrisen. "Jag är pensionär och har så jag klarar mig. Jag behöver inte så mycket, saker", säger hon.

LUGN. Inez Johansson, kund hos Guns skor har inte påverkats av rapporteringen av finanskrisen. "Jag är pensionär och har så jag klarar mig. Jag behöver inte så mycket, saker", säger hon.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-10-14 06:00
Människor påverkas av nyhetsrapporteringarna om bankkris och hotande lågkonjunktur, trots att man själv inte är drabbad av vare sig varsel eller höjda räntor. Det säger Erik Sandemo på Svensk handels regionkontor i Umeå utifrån sina kontakter med handlarna. Enligt honom håller kunderna hårdare i pengarna i hela landet, oavsett om det kommit några varsel från företagen lokalt.- Norrbotten har väl inte haft några större varsel än. Ändå berättar handlare att kunderna tvekar mer i dag. Man köper basvaror, men det dyrare premiesegmentet säljer sämre, säger Erik Sandemo.Nedgången i handeln märktes redan till julhandeln i fjol. Den blev betydligt lugnare än vad man räknat med och kunderna menade att det blivit sämre tider. Samtidigt verkade folk vara lite mätta på shopping, säger Sandemo.Detaljhandeln har de senaste elva åren ökat för varje månad jämfört med samma månad året innan. Den senaste tiden har ökningen blivit allt mindre. I augusti var den 2,9 procent jämfört med i fjol. Sandemo befarar att nästa rapport för september och senare oktober kan bli de första på länge som visar på en tillbakagång. Sandemo menar att försäljningen påverkats av höjda drivmedels- och matpriser. En större del av hushållskassan går åt till "måsteinköp" och utrymmet för shopping blir mindre.Hos byggvaruhuset K-Rauta i Luleå noterar man för första gången sedan öppningen år 2000 att man backar i försäljning jämfört med i fjol. Då hade man å andra sidan en ökning med 37 procent. Samma gällde året innan.Störst på byggsidan
Det är på byggvarusidan som minskningen är störst. Inredning säljer ungefär som tidigare. Varuhuschefen Peter Åkeblom säger att kunderna är mer försiktiga nu. - Det är bara att gå till sig själv. Det första man ser på nyheterna är bankkriser och oro i ekonomin. Det är klart att sådant påverkar, säger han. Trots nedgången är inga varsel planerade. Man följer dock utvecklingen noggrant. Trots de mörka molnen i världsekonomin säger både Peter Åkeblom och företagets VD, Pekka Soini, att de hoppas att Norrbotten med sin starka basindustri, utvecklingen i Malmfälten med stadsflytten i Kiruna och gruvplanerna i Pajala kommer ganska lindrigt undan. Åtgärder som lugnar marknaden skulle skapa mer tilltro till läget hos allmänheten, menar de båda.Hos hemelektronikvaruhuset El-giganten uppger varuhuschefen Fredrik Strand att butiken inte påverkats av finanskrisen, inte än i alla fall. Prognosen är att man säljer ungefär som ifjol eller lite bättre. Han menar att sortimentet fungerar även i lågkonjunktur. Däremot tror han att specialaffärer kan känna mer av sämre tider. Fredrik Strand menar dock att lågkonjunkturen på sikt kan påverka även hans varuhus.På Guns skor på Storgatan i Luleå har butiksbiträdet Anna-Karin Karlsten märkt att kunderna är mer försiktiga i sina inköp.- Nog blir man mer försiktig av all rapportering om krisen, men vädret påverkar också. Milda vintrar sänker försäljningen av vinterskor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om