Vid rensningsbordet i fiskehamnen står en grupp kvinnor beväpnade med knivar. I rask takt skär de huvudena av fiskarna och sprättar bort tarmarna. De rensade strömmingarna ska läggas i saltlake, jäsa och förvandlas till det exklusiva surströmmingsmärket Grand Kallax.
– Det är bra storlek på den, kommenterar Gun-Marie Bergman medan hon vant halshugger ännu en fisk.
Gun-Marie Bergman har varit med ända från första början, då byns surströmmingsfiske startade i början på 1990-talet.
– Det är en jättekul grej för byn vi gör och vi har trevligt tillsammans, säger Gun-Marie Bergman.
Herrarna i sällskapet håller på att skaka skötarna fria från fisk, en särskild skakmaskin får fisken att hoppa och sprätta loss från nätmaskorna. Det yr av fiskfjäll. Några av männen lägger försiktigt ihop skötarna i prydliga buntar.
– Det är så himla enkelt när vi är så många som hjälps åt. Många man gör enkelt arbete, det stämmer verkligen, säger fiskaren Stig-Anders Lindgren i vars sjöboda det hela tog sin början.
Nattens fiskafänge resulterade i cirka 140 kilo strömming, bedömer Stig-Anders Lindgren. Det krävs åtskilliga kilon till för att klara den önskade produktionen om 1.000 burkar Grand Kallax. Ungefär 500 kilo rensad strömming går åt och cirka 20 procent av strömmingens vikt går bort då fisken rensas.
Den rensade strömmingen läggs i saltlake i en tunna. Där får den ligga i ett dygn, sedan byts den starka saltlaken ut till en svagare lösning. Strömmingen får sedan ligga och jäsa till sig i tunnorna till kort tid innan den traditionella surströmmingspremiären, tredje torsdagen i augusti. Helgen innan premiären brukar man burka surströmmingen berättar Stig-Anders Lindgren. Fiskelyckan varierar år från år och det kan bero på många faktorer tillägger han.
– En fiskare lever på hoppet. Vi tror att det blir nästa helg som vi får den stora fångsten. Strömming är en vackert-väder fisk, den vill ha soligt och lugnt vatten. Nu har det varit extremt lågvatten länge, då blir näten extra smutsiga. Då fiskar det inte lika bra, säger Stig-Anders Lindgren.
Till midsommar bör fisket vara avklarat, för att strömmingen ska hinna jäsa ordentligt.
När smakar då surströmmingen som bäst?
– Till premiären! Vi har alltid haft den bästa surströmmingen lagom till premiären, säger Stig-Anders Lindgren.