Fin form från Luleå till Italien

Är man formgivare är möbelmässan I Saloni i Milano ett drömmål. Inte många får chansen. Men i dagarna åker Viktoria Pettersson, 34-årig formgivare från Luleå iväg för att delta just där. Med sig har hon sitt senaste projekt fåtöljen Easy. Det är första gången hon formgivit en möbel och prototypen har tagits fram hos företaget APC-composite i Karlsvik. Ett samarbete som kanske kan ge ringar på vattnet om allt slår väl ut.

KANNA. Kannan Greppa är en vacker keramisk produkt som Viktoria Pettersson fram till nu tillverkat själv i sin verkstad på Kronan. Nu ska den som det ser ut serietillverkas och komma i både plast och glas.

KANNA. Kannan Greppa är en vacker keramisk produkt som Viktoria Pettersson fram till nu tillverkat själv i sin verkstad på Kronan. Nu ska den som det ser ut serietillverkas och komma i både plast och glas.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-04-10 06:00
I Saloni Easy- Jag har genomgått konstindustriella högskolan i Helsingfors, tog examen år 2002 och nu blivit inbjuden att vara med i ett finskt designprojekt som drivs av Design Migration Association som består av 15 medlemmar, formgivare inom olika områden, berättar Viktoria Pettersson som bor på Bergnäset i Luleå. - Det är en gigantisk mässa som pågår i sex dagar, 16 till och med 21 april. Tar man Stockholmsmässan gånger 20 så förstår man hur stort det är, säger Viktoria som sen tidigare är känd för sin prisbelönta kanna Greppa som hon själv tillverkar i sin verkstad på Kronanområdet i Luleå. Kannan, som framöver kan komma att serietillverkas i plast och kanske glas, fick 2001 ett hedersomnämnande i en stor tävling i Japan. Den stora Italienmässan är uppdelad i olika områden och Victoria och hennes finska designvänner kommer att ställa ut sina produkter på Salone Sattellite, det vill säga den avdelning på mässan där de nya oberoende formgivarna presenteras. Bara på den arenan räknar man in 570 deltagare från hela världen. Alla utvalda av en jury. Stram skapelse
Hennes fåtölj Easy är en skapelse i plast eller närmare bestämt glasfiberarmerad polyester och ett ben i lackerat stålrör, en stram skapelse främst tänkt för offentliga rum med flera uttryck genom att den kan fås i olika färgställningar och även i mönster, allt för att smälta in i den miljö den ska stå i. - Jag har förhandlingar nu med en möbeltillverkare och kanske det blir flera därborta på mässan som blir intresserade, hoppas Viktoria som ser fram emot upplevelsen att ha valts ut att medverka på mässan vilken rankas som världens främsta designscen. Att chansen att få medverka betyder mycket intygar hon. - Ja, går det bra där och min stol serietillverkas så att jag kan få royalties från det. Ja,då betyder det att jag kan ägna mig åt att göra det jag vill, bli formgivare åt andra, säger hon hoppfullt. En Luleåprodukt
Skulle nu Easy komma i tillverkning så har hon också tagit fram ett kalkylförslag för en tillverkning ute på APC som hjälpt henne med framtagande av prototypen. Hon nämner också Almi företagspartner som viktig bidragsgivare i projektet. Almi trädde in trots att Viktoria Pettersson var i slutskedet på framtagandet av prototypen. - De blir ju verkligen en Luleå-produkt, men vi får se hur det går, säger hon om sin 60 centimeter breda stol som också kan gå att utveckla helt i trä och bifogas med dyna. I övrigt är hon i full färd med att fortsätta förädla sina produkter. Exempelvis koppen Wallflower med tapetstruktur på utsidan och gyllene insida kanske ska börja serietillverkas. En kopp som efter en utställning i London renderade sin formgivare Viktoria rankingen "en av världens mest lovande formgivare". Det var den engelska kända tidningen Wallpaper som stod för det fina omdömet. Sen har hon på gång en matta och en lampa i fanerträ, och går Easy hem i Italien så kanske resten också går lika lätt att etablera i den kräsna designvärlden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om