Händelserna ska ha ägt rum i Luleå mellan september och december förra året. Den tilltalade ska efteråt ha visat filmen för andra och gett sken av att målsäganden inte haft något emot att filmen visades. Flera vittnen som sett filmen har hörts i förundersökningen. 19-åringen ska ha begått gärningen med uppsåt och nekar till brott.
Vid förtal så gäller så kallad särskild åtalsprövning. Det innebär att förundersökningar bara inleds i särskilda fall, tillexempel om man sprider nakenbilder på någon eller annan integritetskränkande information av sexuell natur. En åklagare ska bara väcka åtal i förtalsmål när det är motiverat från allmän synpunkt.
- Den här typen av brott får väldigt stor spridning och det innebär en väldig massa obehag för den utsatta. Det är viktigt ur allmän synpunkt att få bukt med den här typen av beteende och att man inser att det inte är tillåtet att göra på det här sättet, säger Anna Bergström, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Luleå.
Tidigare i vår uppmärksammades ett annat fall av grovt förtal. I det såkallade "Instagram-målet" dömdes en 16-åring och en 15-åring för grovt förtal efter att ha spridit nedsättande bilder och kommentarer genom ett konto på nättjänsten Instagram. Anna Bergström menar att fall av förtal alltid har förekommit, men kan komma att ske oftare idag eftersom att det är enklare att filma, fota och sprida material med mobilkameror.
- Tidigare kanske man var tvungen att planera för att filma någon i smyg men nu kan man bara följa ett infall. Många tänker inte på konsekvenserna och förstår inte att det de gör är ett brott.