Fick spola i flera timmar

Den stora vattenläckan på Hertsön har lett till att flera boende fått spola i kranarna för att få en klar färg på dricksvattnet igen.

Den som bor längst ute på ledningen kan få spola länge för att vattnet ska bli klart efter en läcka.

Den som bor längst ute på ledningen kan få spola länge för att vattnet ska bli klart efter en läcka.

Foto: Christine Olsson / TT

Luleå2018-06-19 17:12

– Jag började spola när jag upptäckte det igår och det tog säkert tre timmar innan det var bra färg på vattnet igen, säger Tomas Eriksson.

Tomas Eriksson menar att de händer alldeles för ofta att vattnet är missfärgat och berättar att det här inträffat ungefär fem gånger under bara det senaste året, dessutom menar han att han fått spola i flera timmar varje gång. Något som Petra Viklund, chef för kommunens vatten-och avloppsavdelning, menar kan bero på vart man bor.

– Det beror på vart man bor, om man bor absolut längst ut så kan det ta längre tid och just den här läckan var väldigt omfattande så det kan vara så att det tar flera timmar säger Petra Viklund.

Petra Viklund menar att det inte heller är något ovanligt att man kan få missfärgat vatten i kranen ungefär fem gånger per år.

– Vi har någonstans mellan 40 och 50 läckor på ett år och Hertsön är ju ett av de större bostadsområdena så det kan nog ha inträffat mellan fem och tio läckor där på ett år, säger Petra Viklund.

Däremot menar Petra Viklund att det har varit lite mer läckor än vanligt än så länge och att det har varit två ovanligt stora läckor under året.

– Normalt så är det mer vanligt med läckor på servisledningar in till fastigheter eller villa-slingor så att säga, inte på de här stora matarledningarna. Men vi har haft mycket snö, mycket rörelser i backen och stora temperaturvariationer som har bidragit till att vi har haft mer läckor än vanligt under den här vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om