Fick smak för fårskötsel - lämnade köksjobbet bakom sig

Carita Sundstöm lämnade arbetet i skolköket bakom sig. Hennes nya sysselsättning omfattar veckans alla sju dagar. Nu är det fårskötsel på heltid som gäller.  - Det var en chansning, men det känns som rätt beslut, säger trebarnsmamman från Met-sundet.

Nära naturen. Carita och vallhunden Bulten trivs med utomhusarbetet i det fina sommarvädret. Foto: Josefin Wiklund

Nära naturen. Carita och vallhunden Bulten trivs med utomhusarbetet i det fina sommarvädret. Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

LULEÅ2008-07-15 06:00
Carita Sundström funderade länge och väl innan beslutet togs. Skulle hon lämna sin anställning på kommunen för att ägna sig åt fårskötsel? Frågan fick mogna under en treårsperiod. Det krävdes ett friår från
arbetet i skolköket för att hitta fram till svaret. - Vi hade haft får i liten skala här på gården och hade talat om att utöka verksamheten, berättar hon. - När jag beviljades ett friår fick vi helt plötsligt tid och möjlighet. Då gjorde vi slag i saken. Vi träffar Carita och hennes man, Hans Sundström, på familjens gård i Metsundet utanför Luleå. Med ett djurbestånd på 300 tackor och 500 lamm är de i dag den största fårproducenten i Norrbotten. - Det är mycket arbete, konstaterar paret när vi tar plats i bilen för en tur till fårhagen.- Men det är ett fritt arbete, säger de unisont. Vallhundar assisterar
Med bordercollien Bulten i täten promenerar vi den sista biten fram till beteshagen. Efter ett kommando från husse rusar Bulten iväg i full fart. Snart är han tillbaka - med en hel skock fyrfotade, ulliga vänner. - Vi har god hjälp av hundarna, säger Hans Sundström. De har roligt och tycker om att arbeta, säger han och klappar om sin svartlockiga vallhund. En bit från den stora fårflocken står en ensam tacka med sina två lamm-ungar. - Turn back, Bulten, uppmanar husse. Bulten är snabbt på fötter igen och lotsar varsamt fram de tre eftersläntarna. Just nu är det sommarbete som gäller. Gårdens får går ute från början av juni till slutet av september. -Ja, här går de hela dagarna. Äter och har det bra, säger Carita Sundström. - De har ett ganska behagligt liv, säger hon och tittar ut över den ulliga flocken. Sommarbete
Under sommarbetet är det mest tillsyn som gäller. Så länge djuren har mat, färskt vatten och saltsten sköter de sig i stort sett själva. Hans och Carita sysslar mest med underhållsarbete på gården. Men de besöker fårhagen minst en gång om dagen. - Man måste ju se till att de har det bra. De kan ha skadat sig eller blivit sjuka, säger Hans och låter ett tränat öga svepa över flocken. - Den där tackan haltar illa, ser jag. Hade du kollat upp det? frågar han sin hustru. - Antibiotika är på väg, meddelar Carita. I dagsläget producerar Metsundets lamm främst kött. Ett lokalt slakteri ombesörjer slakten, som är koncentrerad till höstmånaderna.- Men fåren lammar även andra perioder på året, berättar Hans. Redan nu har vi slaktat ett femtiotal djur. Carita och Hans äger 210 gotlandsfår och 90 så kallade x-får. - Det är de vita fåren, en lantras, förtydligar Carita för en undrande reporter. Gotlandsfårens ull är av god kvalitet och många använder dem enbart till ullproduktion. Något som även Carita och Hans tänkt satsa mer på i framtiden. - Ullen ger god avkastning, säger Hans. Men vi är inte där än. Det tar ett tag att få igång en sån här verksamhet. Paret har än så länge en sidoinkomst. Under skolåret kör de skoltaxi för att få in extra pengar. - Men vår förhoppning är att vi ska kunna försörja oss enbart på detta i framtiden. Fritt arbete
Att driva en fårfarm i denna omfattning kräver mycket arbete, intygar paret Sundström. Sju dagars arbetsvecka är regel. Semester ett undantag. - Men nu ska vi faktiskt ta några dagars ledigt och åka ut i skärgården, berättar Carita.- Svärföräldrarna ska titta till djuren. - Under resten av året är det ingen skillnad på vardag och helg. Man
jobbar varje dag, säger hon och ler. Hon säger sig sakna den sociala biten. Kollegorna på jobbet. - Jag besöker dem då och då, och vem vet? Kanske hoppar jag in som vikarie lite framöver. Men annars är det det här jag vill syssla med.Vilka är då fördelarna? - Det måste vara friheten, säger Carita Sundström utan att fundera. - Vi har mycket arbete som måste göras, men vi väljer själva när det ska göras. - Det ger oss frihet. Och mycket tid för våra tre barn. - Vi har också ett ganska behagligt liv.
Fåret var länge ett av de vanligaste husdjuren.Fåren bidrar med kött, mjölk och ull till kläder. I Sverige spelar ull- och mjölk-
produktionen en underordnad roll. Vanliga raser för köttproduktion är Texel, Suffolk och Dorset. Gotlandsfår används främst till skinn- och ullproduktion.Fårtackans vikt varierar mellan 40-90 kilo. En bagge kan väga upp till 150 kiloFårtackan börjar användas till avel från sex månaders ålder och är i produktion till 5-8 års ålder. Den vanligaste lamningstiden är i april. Numera föds lamm även under andra tider på året.Lammen kan vänjas av från sina mödrar tidigast från 5-6 veckors ålder. Fåren bör klippas två gånger om året. Ullavkastningen är växlande för olika raser. Alla får och lamm ska ha tillgång till rent friskt vatten och saltsten. Enligt svensk lag ska de även ha daglig tillsyn. Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!