Fick rätt om vaccinering

Massvaccineringen mot svininfluensa gjordes av politiska och ekonomiska skäl - inte medicinska. Det visar Svenska Dagbladet i en artikel.
- Vi hade rätt, säger läkaren Björn Olsson.

Björn Olsson.

Björn Olsson.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-02-15 06:00

Hösten 2009 hamnade Björn Olsson och hans kollega Meta Wiborgh, båda verksamma i Luleå, i hetluften. Anledningen var en debattartikel som de två skrev i Svenska Dagbladet tillsammans med en frilansjournalist och en psykiatriker.

I artikeln ifrågasattes beslutet att genomföra massvaccinering i Sverige. De hänvisade till flera fakta som de menade talade mot allmän vaccination. De menade att flera tecken visade att svininfluensan var mildare än normala influensor och att den också orsakade färre dödsfall.

"Illojala"
Då anklagade höga tjänstemän vid landstinget i Norrbotten Olsson och Wiborgh för att vara illojala.

Nu visar Svenska Dagbladet att beslutet att massvaccinera den svenska befolkningen gjordes av politiska och ekonomiska skäl. Tidningen hittade bevis för det när man gick igenom en brevväxling mellan en hög tjänsteman på Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutets generaldirektör.

"Socialdepartementet är helt tydligt med att politiskt finns här ingen återvändo."

Det handlade om ett hemligt avtal som Sverige skrivit med läkemedelsbolaget Glaxo och som man inte kunde komma ifrån.

Tvingades använda
Avtalet tvingade Sverige att köpa läkemedel för cirka 1,3 miljarder kronor när WHO förklarade att svininfluensan var en pandemi av klass 6, den allvarligaste formen av världsomfattande epidemi. Enligt tidningens undersökning kunde man av politiska skäl inte låta den dyra medicinen ligga oanvänd. Därför kom beslutet om massvaccinering, något som bara tre andra länder genomförde.

Björn Olsson säger att han känner sig glad över det avslöjande som Svenska Dagbladet kommit med.

- Jag tyckte det var konstigt att vi skulle genomföra massvaccinering när alla fakta talade om att influensan var mildare än andra influensor. Men det brydde sig de ansvariga inte om. Man borde ha studerat influensans verkningar på Nya Zeeland och Australien mer noggrant eftersom dessa länder drabbades först.

I det sammanhanget talar han om att en normal influensa brukar orsaka omkring 2.000 svenskars död. Det kan jämföras med de 70 svenskar som dog i sviterna av svininfluensan.

Test på 300 barn
Björn Olsson är också kritisk mot att Glaxo bara testade läkemedlet på 300 barn. Enligt honom var det alldeles för få för att man skulle få en bild över eventuella biverkningar.

- Nu har många barn drabbats av narkolepsi, som jag ser det är det här allvarligare än neurosedynskandalen eftersom massvaccineringen hade kunnat undvikas om ansvariga tjänstemän varit mer noggranna. Ytterst faller ett tungt ansvar på ansvarig minister, Maria Larsson, säger Björn Olsson.

Han efterlyser en oberoende utredning för att granska vad som hände när beslut om massvaccinering togs. Allt för att undvika liknande misstag i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!