Videon är inte längre tillgänglig
Redan när mässan, den fjärde i ordningen, öppnade, strömmade stora skaror arbetssökande till. Här gavs en överblick hur arbetsmarknaden ser ut och chansen att få det jobb man drömmer om eller bara ett jobb vilket som helst. Kuriren talade med den nyutbildade samhällsbyggaren med goda möjligheter att få jobb. Här fanns tjejen som siktade på ett säljarjobb och killen som tar precis vad som helst bara det genererar en inkomst.
Bland företagen en bred mix av utgångslägen. Gällivare profilerade sig via projektet IN Gellivare, som arbetar som arbetsmarknadens "inkastare".
– Gällivare har stor tillväxt och här finns stora behov av yrkesgrupper som elektriker och byggare, bygginspektörer och inom vård och omsorg, säger projektledaren Maria Sätterqvist. Hon berättar om intresset - inte minst från från resten av Sverige och EU.
– Bara sista året här har vi fått in tyskar och holländare som befolkar ödehusen här, det handlar om cirka 15 personer, säger hon.
Arbetssökande Yvonne Pettersson var en av 63 som i våras blev med jobbet på Telia i Luleå. Hon besökte bland annat Försvarsmaktens monter.
- Jag söker någon form av administrativt arbete, förklarade hon.
Somaliske Liban Abdulahi tyckte inte han hittat något på mässan.
- Jag skulle kunna tänka mig städjobb, men jag skulle vilja bli fotograf, säger han.
EU-projektet Våga som entusiasmerar unga att skapa jobb i samarbete direkt med näringslivet fanns också på plats. Marika Luttu, Boden, själv arbetssökande, har deltagit under ett år och har goda erfarenheter.
– En bättre hjälp än Arbetsförmedlingen tycker jag, säger hon om projektet för unga mellan 16-30.