En enstaka kalorikick har ingen dött av (utom möjligen Elvis), verkar de flesta tänka när det är dags för en av årets absoluta höjdpunkter – semmeldagen eller fettisdagen (eller möjligen fett-tisdagen eller fettis-dagen) som den skämtsamt brukar kallas.
Anställda på bagerier och konditorier runt om i vårt avlånga land hade förstås fullt upp att göra för att om möjligt kunna tillgodose det enorma behov av semlor som uppstår just på fettisdagen.
Man skulle nog kunna säga att det är sockerbagarnas julafton.
– Visst, det här är vår bästa dag. Den ger intäkter som gör att vi kan klara oss resten av året.
Kö ut på gatan
På Holms konditori började fettisdagen redan på måndag.
– Vi drog igång på kvällen innan för att hinna med alla beställningar. Den första kunden hämtade sina semlor redan sex på morgonen och därefter har vi haft fullt upp. Stundtals har det varit kö ut på gatan, berättar Holm.
När Kuriren besöker konditoriet sent på tisdagsförmiddagen pågår arbetet med att baka, fylla och dekorera nya semlor för fullt. De anställda sliter så svetten lackar och nya plåtar med semlor bärs med jämna mellanrum till butiksdelen en trappa upp.
– En sådan här dag blir det cirka 7.000 semlor innan dagen är färdig.
255 liter grädde
För att klara den enorma produktionen finns det tre ordinarie bagare och två praktikanter från bageriskolan på plats hos Holms. Dessutom ett helt gäng med övriga medarbetare som hjälper till med allt annat som ska göras en dag som denna.
– Det här är en dag som man ser fram emot med skräckblandad förtjusning, säger Holm.
Han berättar att man kommer att vispa 255 liter grädde under dagen.
– Vi bakar så länge grädden räcker för om den tar slut går det inte att få tag i mer eftersom Norrmejerier har stängt sitt hämtlager.
Husmanskost
För många norrbottningar är bruna bönor och fläsk är lika självklara som semlor på fettisdagen och för att kunna kalla sig restaurang ska förstås nationalrätten finnas på menyn just denna dag.
På Inas Restaurang på Notvikens industriområde i Luleå är husmanskosten kung och på fettisdag serverar man förstås bönor och fläsk.
– Det är en rätt som är lika poppis som någonsin förut. Det är till och med att populariteten har gått nedåt i åldrarna. Vi ser att fler och fler yngre gillar bruna bönor och det gäller förresten all husmanskost, säger Hans Brännmark, kock och ägare till Inas Restaurang.
Klassiskt recept
Hans Brännmark berättar att han använder sig av ett klassiskt recept när han lagar till den fantastiska rätten.
– Det är inga märkvärdigheter utan jag sätter bara till sirap, ättika och lite salt. Fast jag har förstås ett eget litet knep som gör bönorna extra goda, säger han.
Brännmark avslöjar att han silar stekskyn som blir kvar i pannan när han stekt sidfläsket och häller ned i bönorna.
– De blir så blanka och fina om man gör så.
Fotnot: Visst kan man göra egna semlor men så goda som konditoriernas blir de aldrig. Däremot går det alldeles utmärkt att fixa bruna bönor med fläsk hemma vid spisen. Du kan till exempel använda receptet här under.
Bruna bönor med fläsk
Ingredienser till fyra portioner
300 gram torkade bruna bönor
vatten
1 tsk salt
3 msk sirap
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk potatismjöl + 2 msk kallt vatten
Till servering:
400 g rimmat sidfläsk
Gör så här:
Skölj bönorna och lägg dem i en bunke. Häll på rikligt med vatten så att det täcker. Ställ svalt över natten, eller i cirka 12 timmar. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i rinnande kallt vatten. När bönorna har runnit av lägger du dem i en gryta och häller på 8 dl vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka. Det tar mellan en och en och en halv timme. Smaksätt med sirap, ättiksprit och eventuellt lite salt. Rör ut mjölet med vattnet. Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Servera bönorna med fläsket.