Fetma bland länets 4-åringar ökar: "Alarmerande"

Sedan 2019 har siffrorna vad avser övervikt och fetma hos Norrbottens 4-åringar ökat, en bidragande faktor kan vara pandemin samt att fler barn blivit hemma från förskola under en längre tid.

 Malin Sand, dietist vid Hälso- och sjukvårdsavdelningen på Region Norrbotten, ser en ökande trend vad gäller övervikt och fetma hos Norrbottens 4-åringar sedan 2019.

Malin Sand, dietist vid Hälso- och sjukvårdsavdelningen på Region Norrbotten, ser en ökande trend vad gäller övervikt och fetma hos Norrbottens 4-åringar sedan 2019.

Foto: Privat

Luleå2021-10-29 06:00

En nationell undersökning visar att övervikten och fetman bland fyraåringar har ökat under en tvåårsperiod, något som pandemin kan ha bidragit till, rapporterade Ekot i måndags. En nationell undersökning från Läkartidningen visar att 11 procent av landets 4-åringar har antingen övervikt eller fetma, enligt preliminära siffror som samlats in under pandemin har antalet ökat med några procentenheter. 

Siffrorna vad gäller 4-åringar i Norrbotten visar även de en stigande trend vad gäller övervikt och fetma, men ännu är det för tidigt att säga vad pandemin haft för roll vad gäller den ökningen.

– Mellan åren 2006 och 2018 har övervikt och fetma hos åldergruppen sjunkit men sedan 2019 har vi kunnat se en ökning som stuckit iväg. Men det är ännu för tidigt att konkret säga vad pandemin har för roll i det hela, förklarar Malin Sand, dietist vid Hälso- och sjukvårdsavdelningen på Region Norrbotten.

Övervikt och fetma hos barn påverkas av många faktorer så som miljö, arv och socioekonomiska möjligheter. Faktorer som kan ha påverkats under pandemin. Arvet från föräldrar kan även kopplas till vanor, inte bara den genetiska aspekten och Malin Sand uppmanar föräldrar att rannsaka sina egna vanor.

– Fler barn kan ha behövt stanna hemma under längre perioder än de vanligtvis skulle varit, vilket ställer större krav på vårdnadshavare, säger Malin Sand. 

Generellt äter barn i förskole- och skolåldern bättre under veckorna och skolorna har ett kompensatoriskt uppdrag som bidrar till ett intag av näringsrik mat vid regelbundna tider. 

– Rutiner har ju rubbats för både barn och vuxna under pandemin. Maten kanske inte har kommit på samma regelbundna tider som den gör på förskolan. Det kan också varit så att man kompenserat lite extra när man varit hemmaarbetande och det kan givetvis vara en bidragande faktor till viktuppgång. Men det ska tilläggas att två eller tre kilo på en 4-åring gör ganska stor skillnad i värden och siffror på båda hållen, fortsätter Malin Sand. 

Riskerna för barn med övervikt eller som fått sjukdomen fetma är omfattande och riskerar att följa med under hela livet. 

– Det finns risk att övervikten eller fetman kvarstår hela livet, dessutom en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, leversjukdomar, diabetes, psykisk ohälsa. Därför är det så viktigt att gå på 4-årskontrollerna och sätta in insatser tidigt i barnets liv. Att situationen tas på allvar samt att man förstår att det är alarmerande att detta ökar, säger Malin Sand. 

Barn har inte heller möjlighet att själva styra över vad de äter, ansvaret faller därmed på föräldrar att förmedla en hälsosam och näringsrik kost. Malin Sand beskriver hur familjer och vårdnadshavare kan arbeta för att skapa goda vanor trots pandemi och ökat hemarbete. En av dessa vanor är att försöka bibehålla förskolans regelbundenhet vad gäller mattider, alltid se till att det finns grönsaker till måltiderna, frukt som mellanmål och kvalitetstid vid middagsbordet. 

– Det kan vara ett klurigt ämne att navigera som både läkare och skola, vi ville inte skuldbelägga föräldrar och vårdnadshavare utan snarare uppmuntra och främja goda vanor.  Jag tror det är viktigt att inte vara för hård mot sig själv utan göra små förändringar kan göra stor skillnad för hälsan säger Malin Sand. 

Orsaker till övervikt

De vanligaste orsakerna till övervikt och fetma hos barn 

Otillräcklig fysisk aktivitet - Många barns fritid är idag stillasittande framför datorn. 

Kostvanor - Nästan en fjärdedel av kalorier barn och unga får i sig idag kommer från feta, sockerrika och näringsfattiga livsmedel.

Ärftlighet - Övervikt och fetma kan bero på ärftliga faktorer om intaget av energi är högre än förbrukat. 

Socioekonomi - Områden med låg socioekonomisk status har 3-4 gånger högre förekomst av fetma.

Källa: Kunskapsguiden 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!