Gymnasieeleverna i Luleå har minst 20 procent av undervisningen i skolan nu, men de flesta har mer, berättar gymnasiechefen Eva Lindbäck. De praktiska programmen har mest tid på skolan.
– Vi följer den rekommendation som Folkhälsomyndigheten gick ut med 25 januari.
Vad tror du om framtiden?
– Nuvarande rekommendation gäller till 1 april. Sedan tror jag det beror på hur smittläget utvecklas. En gissning är att det kommer fortsätta vara någon typ av begränsning av hur mycket eleverna kan vara i skolan under våren, om inte läget radikalt förbättras.
Kan eleverna se fram emot något studentfirande?
– Det är ju jättesvårt att säga. Men jag har svårt att tro att vi är helt utan restriktioner i början av juni.
Tror du att eleverna orkar med de här utan att deras betyg och mentala hälsa drabbas?
– Det är en jättesvår fråga att svara på. Vi gör allt för att förstärka undervisningen och se till att alla får det stöd de behöver. Det är betydligt lättare att fånga upp dem nu när de är mer i skolan, än som det var före jul med nästan bara fjärrundervisning.
Men, konstaterar hon, det är tufft för eleverna.
– Det drabbar inte bara deras studier utan också det sociala och deras drömmar. De uppoffringar vi gör idag är inte enbart för våra äldre, utan också för ungdomarna. Det är viktigt att vi alla orkar hålla ut med restriktionerna så att gymnasieeleverna kan få börja komma till skolan igen fullt ut.