Festfixaren berättar om studentbalen: "Minne för livet"

Snart är det dags för studenternas stora händelse – studentbalen. "Att se allt falla på plats är det bästa", säger festfixaren Pernilla Öhlund.

Pernilla Öhlund är den som ser till att studenternas bal blir lyckad.

Pernilla Öhlund är den som ser till att studenternas bal blir lyckad.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2023-05-21 05:55

När den efterlängtade balen i Luleå ska anordnas är det festfixaren och bröllopskoordinatorn Pernilla Öhlund som är spindeln i nätet och ser till att kvällen blir oförglömlig. Eventfixare – inte det vanligaste jobbet.

– Nej, som bröllopskoordinator är jag ganska ensam i Norrbotten.

Hon startade det egna företaget för två år sedan efter en lång karriär i restaurangbranschen. Hon har jobbat inom restaurang och evenemang i många år, både bakom bardisken och på chefspositioner på exempelvis Pite havsbad och skött om allt ifrån mindre bröllop till jätteevenemang.

– Under pandemin, när restaurangbranschen slogs sönder, insåg jag att många restaurangägare inte vill stå med för många arbetstagare och att det nog skulle gå att leva på det här.

Det är Elite stadshotell som anordnar balen ioch det är Pernilla Öhlund som sitter på expertkunskapen att genomföra en av de viktigaste kvällarna i en students liv. Hon tar hand om biljettbokningen, menyn, boka DJ och allt annat som rör kvällen. Förra året arrangerade hon balen för första gången.

– Nu känns det som man har lite rutin och det känns skönt. Jag tog kontakt med en studentkommitté för att ta reda på hur många som kommer gå så vi vet hur många kvällar vi ska planera för. Alla som tar studenten ska kunna gå, och alla som vill har fått plats.

Balen anordnas två kvällar. Till ena har 245 biljetter sålts, till andra 206 i dagsläget. En drinkmeny har tagit fram i samarbete med Bishops, Karl August lagar maten.

– Jag gör bordsplacering och personalplanering och vi har ett ganska strikt schema som vi kör på.

Själva menyn består av toast med räkor och kräftor i majonnäs med dill, pepparrot och citron till förrätt, stekt oxfilé med örtsallad och skysås serverad med rostad potatis och dragonemulsion. Till efterrätt serveras en vaniljpannacotta med hallonsås och vit, rostad choklad. De som valt vegetariskt alternativ får grön Skagen med tångkaviar med alger och spetskål, och till huvudrätt konfiterad tofu och svampsky.

– De flesta är inte jätteintresserade av kaffe så de får hämta från en buffé. Många har bråttom ner till nattklubben.

Vad kan studenterna vänta sig av kvällen? 

Pernilla Öhlund svarar:

– En god middag och en trevlig kväll. Många har inte satt sin fot i den här lokalen så det är speciellt, bara det är ett minne för livet. Sen så vill jag påminna om att ta med legitimation, som måste uppvisas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!