Som varande en av landets mest upphöjda kockar hamnade han på torsdagskvällen på surströmmingspremiären i Kallax.
- Mitt förhållande till surströmming är gott. Det började med min farmor, som var stockholmare och såg ut som Julia Caeser, och när hon sade "nu ska vi äta", då åt man. Jag var sex år och älskade surströmming från första dagen. Jag äter enorma mängder, sade Leif Mannerström.
Göteborgarna gillar surströmming, hävdade göteborgaren.
När han, i början av förhållandet, bjöd sin blivande hustru på mat blev det surströmming, och det blev en alldeles egen historia, lät han förstå.
Fast nyligen höll EU på att förbjuda surströmming.
- Jag sov inte en blund.
Inblandad
Leif Mannerström är involverad i firrarna, via koppling till Gösta Hannells fisksalteri i Mellannorrland. Där finns flera varumärken av surströmming, Röda ulven är ett av dem och Mannerströms ett annat.
Hur får man fram bra surströmming?
- Det får du om du har den finaste strömming och enbart romstinna honor som alla ska ligga åt samma håll och vara lagom saltade. God surströmming är rund och fin och släpper lätt från benen och släpper lätt från skinnet. En dålig surströmming är en som är för lös eller för rå och därmed inte färdig, beskrev kändiskocken.
De kom också
På torsdagens surströmmingspremiär, där bybor festade i byagården, hamnade Leif Mannerström samt nykomlingen Charlotte Lindmark, politikern Karin Åström och stående gästen Stefan Sauk inledningsvis vid samma bord i den klassiska träbåten.
In på banan klev, eller snarare körde Pajala-Pekka, alias revygurun Lasse Lindvall, som beklagade de dåliga vägarna i Pajala innan han kom sig för att släppa ifrån sig premiärburken.
- Varför är det flugor, undrade Stefan Sauk.