Fest när fastan slutar

Eidul Fitr är den fest som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan. Även i Luleå hölls festligheter i tisdags.  Ett hundratal personer från hela länet hade kommit till Luleå för att fira. Men mitt i glädjen finns ett problem.

FASTAN SLUT. Edul Fitr, en fest som avslutar fastemånaden Ramadan. Man samlas och ber, äter och umgås. Ett riktigt kramkalas hör till traditionen. Här är det Dinmohammad Peerzada som ger en frände en kram.

FASTAN SLUT. Edul Fitr, en fest som avslutar fastemånaden Ramadan. Man samlas och ber, äter och umgås. Ett riktigt kramkalas hör till traditionen. Här är det Dinmohammad Peerzada som ger en frände en kram.

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2008-10-01 06:00
Islamska föreningen har ännu inte - efter åtta års försök - fått en egen lokal i Luleå. -I Boden har kommunen ställt upp med jättefin lokal och praktisk hjälp samt bidrag säger Mohamad Naurid Marefat och hans föreningsmedlemmar. - Vi är runt 2.000 muslimer i hela länet. Här i Luleå cirka 1.000, i Boden är siffran lite mera svår att ange på grund av att där kommer och går muslimer på grund av att det är en del flyktingar, säger Mohamad och Mahmod Doski som i tisdags skötte det praktiska runt Eidul Fitr-firandet. Äter gott och umgås
Man firar att fastan bryts efter fastemånaden Ramadan. Ett firande då man samlas och ber och äter gott och umgås. En viktig högtid som få vill missa, men i Luleå ryms inte alla på grund av lokalfrågan. -Det blir ju nästan så att man inte vill att alla ska komma för att man inte kan få plats, säger Marefat och Doski som tycker att lokalfrågan borde kunna lösas snart. -Det blir problematiskt för vi får flytta runt på olika ställen. Som i dag så är det många som haft svårt att hitta hit, säger dom. Spegelsalen
För denna fest höll man till i Spegelsalen på Pontushallen, en fin lokal men inte heller här ryms alla som skulle vilja komma och firandet med mat har måst bantas ned till ett fika på grund av att köket inte klarar mathållning, beklagar man. -Vi har sökt bidrag från kommunen men vi har hela tiden fått nej. Även till hjälp med småsaker som att få kopiera papper med mera. Förut fick vi hjälp med det via studieförbundets Sensus - medan de hade samarbete med islamska studieförbundet - men sedan dessa blev egna så är det nej hos Sensus också, säger Mahmod Doski och Mohamad Naurid Marefat. I Boden är situationen en helt annan. -Här har kommunen ställt upp väldigt fint. Man har fått bidrag till verksamheten och en fin lokal. Men jag tror att det här handlar om vem det är som handlägger saken, säger Mahmod Doski. Församlingens/föreningens ledare Mohammad Kabir Marefat hoppas mycket på kommunens löften att kunna få uppföra en moské i Luleå. -Vi har blivit lovade detta för två år sedan men man har ingen tomt åt oss, säger han. Sonen Naurid tycker kommunen borde se positivt på muslimska föreningen: -Man borde se det som en tillgång ett mervärde något bra för Luleås utveckling en del i kulturen, säger Naurid Marefat innan han och kamraten bjuder festgästerna till kaffebordet. Festen med dignande matbord med muslimska maträtter från en stor del av världen får man ordna hemma hos sig själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!