Den senaste skallgångskedjan anordnades i Luleå i förrgår kväll för att hitta den nu återfunna 63-åring, som försvann natten mot söndag. Via sociala medier spreds budskapet och med en timmas varsel var det över 100 frivilliga som ställde upp.
– Det är fantastiskt. I semestertider och i regn kom det så många, säger Marie-Lousie Lindh, administrativ chef, Missing People Norrbotten.
Och utan sociala medier skulle det vara omöjligt att nå ut till så många, menar Lindh. Innan det blev känt att 63-åringen var återfunnen i går, hade nästan 1.500 människor delat Missing People:s information på facebook.
Sänder SMS
Norrbotten har i dag över 700 medlemmar i skallgångsregistret, de får ett sms i sin mobiltelefon när det blir aktuellt med ett eftersök.
– Men sen är det många som inte är medlemmar som kommer på våra skallgångar, de hör via facebook, vänner och gannar, säger Lindh.
Den ideella organisationen Missing People bildade sin första avdelning i Göteborg i januari 2012. Efter flera lyckade eftersök i Göteborgsområdet fick Missing People stor uppmärksamhet, i bland annat Efterlyst i TV3. Sen har organisationen spridit sig som en löpeld över hela Sverige.
– Jag tror människor känner att de gör en offentligt god gärning, säger Marie-Louise Lindh.
Bara under de senaste månaderna har Missing People gjort flera stora sökinsatser i länet – och intresset bara ökar. Nu satsar Missing People på att bredda sin verksamhet ännu mer.
Ny grupp
Marie Lousie Linhd har kontaktat flera dykarklubbar i länet och hoppas snart ha en grupp med dykare som med kort varsel kan ställa upp med avsökningar i vattendrag.
– Just nu har vi en dykare som ställer upp, men det behövs några fler för att vi ska kunna bilda en grupp, men det är på gång, säger hon.
Den stora majoriteten av de människor polisen och Missing People letar efter har demens i varierande grad och många av dem bor fortfarande hemma.
Fler försvinnanden
Kommisarie Kenneth Vikström på Norrbottens polisen, berättade för Kuriren förra veckan att man kan se en ökning med dubbelt så många försvinnanden jämfört med samma period i juli förra året. Något som gör att Missing People:s insatser behövs extra mycket. Även Hemvärnet är en verksamhet som hjälper till med eftersök.
– Vi gör det här för de anhörigas skull, man kan nog inte sätta sig in i den ovisshet de känner när personen inte är återfunnen, säger Marie-Louise Lindh.