Fel väg säger facket om biträdets comeback

Facket gör tummen ned för biträden i vård och omsorg. Fyll på med fler undersköterskor i stället uppmanar man Luleå kommun och landstinget.

Gömmer sig. Krister Johansson, Kommunals huvudskyddsombud i Luleå, menar att undersköterskekrisen beror lika mycket på en svår arbetssituation som pensionsavgångar.

Gömmer sig. Krister Johansson, Kommunals huvudskyddsombud i Luleå, menar att undersköterskekrisen beror lika mycket på en svår arbetssituation som pensionsavgångar.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-06-03 14:00

Det är dags för en ny yrkesgrupp inom vård och omsorg – biträdet ska göra comeback för att ge den service och utföra de arbetsuppgifter som inte är vård. Det har Kuriren berättat.

Läs mer: Landstingets plan

Läs mer: Kommunens plan

– Det förekommer redan här och där men när länets två största arbetsgivare ger sig in detta då vi ser vi allvarligt på det, säger Zara Leghissa, ordförande Kommunal Norrbotten.

Kommunal hävdar bestämt att detta inte skapar fler händer inom vården utan bara sänker kvaliteten på vård och omsorg. De pekar på att nyordningen inte backas upp av några nya pengar.

– För tio år sedan deklarerades att det bara skulle finnas utbildad personal. Nu har man sänkt ambitionsnivån och då borde politikerna gå ut offentligt och stå för det, säger Krister Johansson, huvudskyddsombud Kommunal Luleå.

Facket fruktar även att detta skapar ett A- och B-lag på arbetsplasterna.

– Bemanningsproblematiken löses inte av att man ersätter en yrkesgrupp med en annan, säger Zara Leghissa.

– Det skapas en ny lägstanivå. Inget ont om biträdena, vi kommer att organisera dem också, men det måste finnas ett värde i att ha utbildad personal, säger Marianne Engberg, ordförande för sektion landstinget.

Kommunal menar att det behövs fler undersköterskor både inom vård och kommunal omsorg.

– Det blir allt färre undersköterskor – i dag är fördelningen 70-30 mellan sjuksköterskor och undersköterskor. Det har varit tvärtom och även 50-50, säger Engberg.

Kommunal menar att undersköterskorna gärna även utför de mer serviceliknande uppgifterna då det ger arbetet variation.

Men orsaken till allt detta är ju bristen på undersköterskor?

– Ja, och det är ett misslyckande av arbetsgivaren. Bristen är ju ingen hemlighet och man har haft god tid på sig att ordna personalförsörjningen, säger Leghissa.

De påpekar att Luleå kommun och landstinget är utbildningsanordnare och sedan länge skulle ha sett till att det utbildats fler undersköterskor. De uppmanar nu arbetsgivarna att utbilda fler undersköterskor så fort som möjligt.

Krister Johansson tycker även att arbetsgivarna gömmer sig bakom att bristen på undersköterskor beror på stora pensionsavgångar.

– Det är bara delvis sant. Det är lika många som slutar på grund av missnöje med arbetssituationen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om