Helgerna är över, det är tidig morgon och gator och trottoarer fylls åter av norrbottningar på väg till jobbet. Men det har fallit tung snö över stora delar av länet och i Luleå är gator, trottoarer och gångvägar oplogade.
– Dom ska inte vara plogade, det har inte fallit över 10 centimeter snö, säger Anders Stenlund, ansvarig för väghållningen på kommunen.
Det är enligt de kriterier som kommunen arbetar efter och som finns angivna på kommunens hemsida.
Vägar och gator är dessutom både ojämna och knaggliga då hela morgonrusningen är före snösvängen. Det ger "spåriga tvättbrädor" som en bilist beskriver trafiklederna.
– Snöar det när det är trafik hinner vi inte ut innan snön pressas ned och körs fast. Det gäller särskilt när det är blötsnö vilket det var denna gång, säger Stenlund.
Denna onsdag kallades snösvängen ut vid femtiden på morgonen. Eftersom det tar cirka fem timmar att ta det som är prioriterat (se faktaruta) var alla vi på jobbet innan snöröjarna hann avsluta sitt. Det snöade för länge helt enkelt.
Vilken är bästa tiden för snöfall?
– Ja, mellan 22.00 och 02.00. Men det är inte bara tidpunkten som avgör, det hänger även på om det blåser och om snön är blöt eller torr. Blöt snö är givetvis värst, säger Anders Stenlund.
De "spåriga tvättbrädorna" fanns i och för sig där redan före det senaste snöfallet.
– Jag vet. Och det tar en vecka, eller fem arbetsdagar, att hyvla bort dem. Vi var nästan klara när det började snöa igen, säger Stenlind.
Och snöa ska det fortsätta att göra enligt prognoserna.
– Ja, det kommer lågtryck efter lågtryck från Atlanten. Bara det inte blir för kladdigt, hoppas Anders Stenlund.
Luleåborna är luttrade. En kvinna som inte vill uppge sitt namn säger:
– Jag är inte så upprörd. Jag har inte så stora förväntningar på kommunens snöröjning.
Paret Erling Hemphälä och Barbro Korpi pulsar längs en trottoar i centrala Luleå.
– Kommunen vill ju att vi ska cykla och gå. Då kunde de ju ploga trottoarer och gångvägar först, säger Barbro Korpi.
Ingemar Hellsten skottar inne på sin gård men han lämnar trottoaren.
– Den sköter kommunen, det kommer en maskin och för ned snön på gatan och en annan som tar upp den. Det fungerar bra. Men det här får man sköta själv, säger han skottar trappstegen upp till sin gård.
Många av de flanörer vi ser går hellre ute i gatan än på själva trottoaren. Sune Furbeck rastar hunden Ville och undviker snön.
– Jag vill helst inte pulsa. Men för det mesta är det röjt när vi går ut, jag är inte så morgonpigg. De håller undan ganska bra, säger han.
Just då kommer en traktor och plogar trottoaren. Men den är anlitad av fastighetsägaren, inte kommunen, uppger föraren.