Fastans slut firas på Björkskatan

På flyktingboendet för ensamkommande ute på Björkskatan kommer Eid al-Fitr att firas under onsdagen. Och de kommer kunna se fram emot mängder med efterrätter.

Bakning. Danjal Hakimi hjälper gärna till i köket. Här är han i full färd med att riva morötter till morotshalvan.

Bakning. Danjal Hakimi hjälper gärna till i köket. Här är han i full färd med att riva morötter till morotshalvan.

Foto: Simon Norberg

Luleå2016-07-05 20:35

Hamid Ullah sitter i köket och krossar nötter. Förberedelserna är i full gång inför firandet av att fastemånaden Ramadan är över. Han har fått till uppgift att göra i ordning efterrätten Baklava till onsdagens festligheter. Hamid kommer ursprungligen från Afghanistan men bor nu ute på Björkskatan i Luleå. På flyktingboendet för ensamkommande barn lever han tillsammans med 20-talet afghanska killar och två tjejer, från Somalia och Irak. Det är hans första Ramadan i Sverige och Norrbotten. Han tycker att det varit jobbigt att fasta i Luleå.

– Det har varit en riktig utmaning, så jag är glad att jag klarat det.

Han har fastat 23 timmar om dagen sedan den sjätte juni då Ramadan inleddes.

Men på onsdagen kommer muslimer över hela världen att be och fira Eid al-Fitr, avslutningshögtiden som markerar att fastemånaden är över.

På flyktingboendet kommer de att anordnas en traditionell middag. Där kommer det bland annat att serveras kabuli, en afghansk rätt. Men Prince Abbas som jobbar på flyktingboendet, menar att det framförallt har siktat in sig på att göra efterrätter. När Norrbottens-Kuriren besöker under tisdagskvällen är det full rulle ute i köket, för att förbereda. Prince har satt Hamid på att göra Baklavan medan han själv och Danjal Hakimi gör i ordning den indiska efterrätten morotshalva.

– I en medelklassfamilj brukar man ha ungefär åtta efterrätter. Det kan vara allt från torkade frukter till kikärtor och pistasch, säger han.

Prince Abbas, som kom från Afghanistan till Sverige för två år sedan, är glad att boendet ser till så att de nyanlända får fira Ramadan.

– Jag tycker det är viktigt att de får en riktig hemlandskänsla och att man inte tappar bort hela kulturen bara för att man flyttat långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om