Fascinerad av fåglar

När Erika Lailasdotter var liten väntade hon tålmodigt vid fågelbordet på sina bevingade vänner. I dag är fåglarna fortfarande en stor del av hennes liv.

TAMA. Erika Lailasdotter har alltid varit intresserad av fåglar. "Jag älskar att titta på dem", säger hon och visar upp skrattduvorna Berit och Elof.

TAMA. Erika Lailasdotter har alltid varit intresserad av fåglar. "Jag älskar att titta på dem", säger hon och visar upp skrattduvorna Berit och Elof.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-02-22 06:00

- Jag hade två tama talltitor som åt ur min hand, berättar Erika Lailasdotter som aldrig upphört att intressera sig för fåglar.

Det är inte i första hand för att de ska vara tama hon vill ha dem, fascinationen ligger mer i hur de ser ut och hur de uppför sig med varandra.

- Jag vill helst att de ska ha ett så naturligt beteende som möjligt. Jag älskar att titta på dem. Fåglar är ju egentligen inga gosedjur.

Det vanligaste är kanske att man väljer undulat, kanariefågel eller någon fink som första fågel.

Undulater är inte lika trogna som många andra papegojfåglar och byter i vissa fall gärna partner. Vilket kön det är spelar inte heller så stor roll.

- Att ha en flock undulater är som att ha en såpopera hemma.

Ynklig krabat
Ett av Erikas undulatpar har nyss fått en unge. Den ser inte mycket ut för världen, liten och dunlös är den än så länge hjälplös. Snart är det dags för ringmärkning.

Märkningen kan vara
bra om fågeln säljs. Ringmärkning är som en id-handling. Fågeln har ett eget nummer och beroende på vilken typ av ring det är kan det även stå uppfödarnummer och årtalet som fågeln är född.

Det är inte säkert att de vanligaste arterna passar alla bäst, menar Erika. Visst finns det mer eller mindre tillgivna fåglar men hon tycker att många väljer fel. Det är viktigt att ta läsa på innan man bestämmer sig. Utbudet av fågelarter har blivit större och det finns fåglar som passar många olika behov.

Att fåglarna ändå blir tama ska man inte förväxla med tillit, menar Erika. I stället handlar det om beroende. Oftast verkar de väldigt tama när de inte har någon annan, det vill säga en partner eller artkompis.

Erika har flera olika arter i sina burar men det går inte att blanda hur som helst. Själv har hon lärt sig vilka som passar ihop och inte. Alla fungerar inte heller som sällskap till varandra.

- Många fåglar lever i par. Ensamma fåglar kan bli väldigt olyckliga. Det bästa är att skaffa dem en partner, säger Erika.

Tillräckligt stor bur
Det finns strikta regler om hur man håller fåglar hemma. Rätt storlek på buren hör till det viktigaste. Djuren måste kunna röra sig ordentligt även om de lever i bur.

Själv har hon valt att inte ha någon större papegoja.

- Nej, det är mycket mer pyssel med dem och så kan de skrika väldigt högt ...

Duvor är kanske inte det man tänker på först när man funderar på att skaffa fåglar hem. Erika menar att det är ett jättebra val till exempel till barnfamiljer.

- De blir jättelätt tama och sitter gärna i handen.

Erika tar fram Berit och Elof och håller dem i handen för att vi ska få fotografera. Arten Erika har heter skrattduvor. Det namnet har de fått för att det faktiskt låter som om de skrattar ibland.

- Särskilt efter att de har parat sig och efter en flygtur.

Döljer sjukdom bra
Det händer ibland att fåglar blir sjuka. Oftast är de väldigt bra på att dölja sitt tillstånd och det kan dröja innan symptomen märks och då är det bråttom. Som akutåtgärd tills man får tag i en veterinär har Erika en liten bur som hon riggar med en infraröd värmelampa och hänger en fuktig handduk över om olyckan skulle vara framme. Men det bästa är förstås att förebygga sjukdom.

- Det räcker inte med att köpa en fröpåse i mataffären. Frökvaliteten är viktig och de måste ha grönsaker också. Erika brukar mixa dem och blanda med frön för att fåglarna ska äta dem.

- Alla vill inte äta grönsaker men på det sättet vänjer de sig vid smaken.

Det viktigaste att tänka på är fåglarnas behov.

- Man ska inte välja storleken på buren eller placeringen utifrån förutsättningarna i sitt hem. Man ska utgå från fåglarnas behov i första hand och anpassa utrymmet efter dem. Det handlar om levande väsen.

Ska du skaffa fågel - läs på mer om olika fågelsorter för att hitta den fågel som passar bäst.

Fåglar är djur - lär dig om deras behov och vad de kräver.

Ta reda på fåglarnas foderpreferenser. Fåglar som äter fröblandning och grönfoder bör även ges vitamintillskott. Ger man foder i pelletsform räcker det med grönsaker. Kalk ska finnas till alla fåglar, till exempel som kalkstenar, i pulverform eller krossat snäckskal.

Byt vatten ofta, minst en gång om dagen.

Särskilt anpassade lysrör är bra för att de ska få en så naturlig dygnsrytm som möjligt och för att de ska bilda D-vitamin.

Följ Jordbruksverkets regler för burstorlek, välj gärna ännu större.

Det är levande väsen det handlar om - se till att de får en bra plats hemma, anpassa inte buren efter inredningen utan tänk tvärtom.

Placera gärna naturgrenar i buren. De håller efter klorna, ger bra sysselsättning och motion för fötterna. Jämntjocka pinnar kan ge tryckskador på fötterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om