Fas 3-anställda rekryterades till projekt som aldrig kom

Långtidsarbetslöse Mia skulle komma närmare arbetslivet genom att få jobba med Skogsstyrelsens projekt i en sex månaders fas 3-anställning. Det var bara ett problem – projekten kom aldrig.

Besviken. ”Mia” påpekade för Skogsstyrelsen att det inte är hon som ska ansvara för att det finns arbetsuppgifter. ”Nu har jag gjort det igen, och då ställer jag mig väl sist i kön för en anställning. Och så blev det. På lögnaktiga grunder fick jag ingen anställning och gick miste om 40 000 kronor i förlorade löneintäkter.”, säger hon.

Besviken. ”Mia” påpekade för Skogsstyrelsen att det inte är hon som ska ansvara för att det finns arbetsuppgifter. ”Nu har jag gjort det igen, och då ställer jag mig väl sist i kön för en anställning. Och så blev det. På lögnaktiga grunder fick jag ingen anställning och gick miste om 40 000 kronor i förlorade löneintäkter.”, säger hon.

Foto: Eija Dunder

Luleå2014-07-24 08:00

– Vi satt bara och väntade i princip, säger Mia. De två första veckorna hade vi inte ens bord och stolar, så vi satt ute i korridoren och pratade. Lagbasarna föreslog att vi skulle ta en promenad eller någonting, men vi var ju sugna på att jobba, vi ville verkligen göra någonting.

Mia var en av fyra personer som fick en plats på Skogsstyrelsen i Luleå i september förra året, där de skulle jobba med administration inom projekten ”Blå Vatten” och ”Skogen i skolan”.

– De pratade väldigt lyriskt om de här projekten så det var därför jag valde att gå dit. Det verkade som himmelriket för mig för vi skulle få jobba med ett nytt dataprogram, och jag har alltid varit intresserad av sånt, säger Mia.

Men under de sex månaderna Mia hade sin fas 3-anställning fick hon aldrig möjlighet att jobba med projekten.

– Vi fick hela tiden höra ”det kommer, det kommer”, och tillsagda att anpassa oss till situationen. Men vi hade ju ingenting att göra. Vi hade bord, stolar och datorer till sist, men inget projekt att jobba med. Efter ett tag började jag undra om projekten ens fanns, jag kände mig grundlurad. Det var bara bortkastad tid, säger hon.

Jim Degerman, Skogsstyrelsens distriktssamordnare för arbetsmarknadsuppdrag i Luleå, anser att de har gjort det de har kunnat efter förutsättningarna.

– Det är synd om personer känner sig missnöjda, men vissa saker måste man också lägga bakom sig för att kunna gå vidare. Att det har varit vissa uppstartsproblem råder det ingen tvekan om, men det är ju över och förbi nu, så att kommentera det något vidare känner inte jag leder någonstans, säger han.

Kuriren har inte kunnat nå Arbetsförmedlingens chef i Luleå, Daniel Nilsson, för en kommentar. Hans ställföreträdare Fredrik Fürstenhoff känner dock inte till Mias beskrivning av sysselsättningsplatserna på Skogsstyrelsen i Luleå.

– Det låter väldigt konstigt är min spontana reaktion. Jag har lite svårt att svara på vad som är gjort och inte gjort, men vi borde ha fått kännedom om det är något som ska påbörjas som inte blir av. Och jag kan inte se att vi har någon information kopplat till det, säger han.

Fotnot: Mia heter egentligen något annat.

Fas 3

Det arbetsmarknadspolitiska programmet jobb- och utvecklingsgarantins sysselsättningsfas, kallat fas 3, ska innehålla individuellt utformade åtgärder som syftar till att deltagaren så snabbt som möjligt ska kunna få arbete. Detta görs genom en anvisad plats hos en så kallad anordnare.

Det statliga bolaget Skogsstyrelsen är en av Arbetsförmedlingens största samarbetspartners och anordnare av fas 3-platser. Enligt ett projektavtal från 2013 ska 1.500 ettåriga anställningar föregås av en sysselsättningsfas på sex månader. Av dessa 1500 finns 96 platser i Norrbotten, varav 65 stycken i Luleå.

Fas 3-deltagarens lön utbetalas av staten eller kommunen i fråga, och anordnaren får ett bidrag av Arbetsförmedlingen på 225 kronor om dagen per person i fas 3 (ungefär 5.000 kronor i månaden). När en person anställts efter sysselsättningsfasen höjs bidraget till Skogsstyrelsen till 890 kronor per dag (ungefär 20 000 kronor i månaden), i ett så kallat anställningsstöd som kompletterar lönen från anordnaren.

Arbetsförmedlingen har vissa krav på vad en anordnare ska göra, däribland att tillhandahålla meningsfull heltidssysselsättning för deltagaren, introduktion och att tydligt ange vilka olika uppgifter som den ansökande förväntas utföra.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om